ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Vill du bli instängd i en rymdtank i två år?

Tomas Lundin · 20 Jun 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

MARSMÄNNISKOR. Kan du engelska och ryska, är mellan 25 och 50 år gammal och miinst 185 centimeter lång?

Då kan du få bli instängd i en 550 kubikmeter stor tank i Moskva i nästan två år med fem andra. Enda kontakten med nära och kära sker genom radio med 40 minuters fördröjning.

Det är inte den senaste säsongen av holländska Big Brother, utan den europeiska rymdstyrelsen ESA som söker kandidater till en simulerad resa till Mars.

De frivilliga kommer att stängas in i ett "rymdskepp" som motsvarar nio lastbilscontainrar i storlek och utsättas för en rad tester, bland annat en simulerad promenad på Mars yta under de 520 dagar som experimentet pågår. Schemat förljer det för en riktig marsexpedition och tiden motsvarar den tid som forskare tror att en resa tur och retur till Mars kommer att ta. Minst.

– En mänsklig resa till Mars är en vågad vision för tiiden bortom den internationella rymdstationen ISS, men förberedelserna har börjat redan i dag, säger ESA i ett pressmeddelande.

Ett delmål med studien är att ta reda på hur astronauterna fungerar i grupp och vilka sociala utmaningar besättningen på en riktig färja kan komma att utsättas för. Dödlig strålning och en gravitation som är en tredjedel av vår egen är andra hinder som måste överkommas.  

Experimentet räknas dra igång i slutet av 2008 eller början av 2009 och sista dagen för att lämna in ansökan är 30 september. Har du vad som krävs?

klar

Artikellänk är kopierad

Tomas Lundin
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro