ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Vill du också bli vegetarian? Här är knepen för att lyckas

Filip Häggberg · 29 Aug 2017
Uppdaterad 2 Sep 2017
Stressa inte – ta det lugnt och känn efter. Bilden är en genrebild och har ingenting med artikeln att göra.

Stressa inte – ta det lugnt och känn efter. Bilden är en genrebild och har ingenting med artikeln att göra. Foto: Shutterstock/IBL


Du har bestämt dig för att börja äta vegetariskt men vet inte hur du ska gå tillväga för att ta klivet. Ewa Sangwall har varit vegetarian sedan 1977 – här är hennes tips.

klar

Artikellänk är kopierad

Vad kan jag göra rent praktiskt för att underlätta övergången?

 – Du ska ta det lugnt och känna efter, säger Ewa Sangwall, som blev vegetarian 1977 och är kanslist på Svenska vegetariska föreningen.

I dag är det många som äter vegetariskt, så en ingång är att gå ut och äta med andra vegetarianer och höra hur de gör.

– Många börjar med att ta bort det röda köttet, men behåller vitt kött, kyckling och fisk. Om du börjar med det kan du sen, i den takt du vill, plocka bort det också när du känner att du mår bra och har hittat vegetariska alternativ som du tycker om. Förutom baljväxter, kikärtor, tofu, bönor och linser finns det också mycket halvfabrikat att köpa om du inte orkar laga mat.

Ewa Sangwall har varit vegetarian i 40 år.
Ewa Sangwall har varit vegetarian i 40 år.

Den mentala biten då, hur ska jag tänka för att våga ta klivet?

 – Det beror på vad du har för motivation. Om det är etiskt, att du inte vill bidra till att döda djur, har du redan ett klart motiv. Om du gör det av miljöskäl är det nog också ganska lätt. Handlar det snarare om din hälsa, att du vill må bättre, vill du nog känna efter ett tag: Hur mår jag egentligen när jag plockar bort köttet?

Hur hanterar jag vänner och släktingar som inte är vegetarianer vid middagsbjudningar?

– Om jag skulle hamna i en situation där värden inte vetat om att jag är vegetarian, eller glömt bort det, skulle jag säga att jag kan äta potatisen, riset eller pastan och grönsakerna. Utan att göra en större grej av det.

– Du kan såklart fråga innan, om det finns något vegetariskt alternativ eller om du ska ta med dig egen mat, men då kan värden bli osäker. De vill ju inte laga något som du inte tycker är gott, och då är det enklare att be dig ta med dig eget. Det kan därför vara smart att ta med mat i början, så ser dina anhöriga vad du tycker om.

Är det okej att vara lite vegetarian?

– Självklart. Man ska inte slänga pekfingrar på det, var och en väljer sin egen höjd på vad de vill göra.

klar

Artikellänk är kopierad

Filip Häggberg
Filip Häggberg
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro