ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Vill ha stöd för brittiska flyganfall mot terrororganisationen IS

TT · 23 Nov 2015
Uppdaterad 23 Nov 2015

Frankrikes och Storbritanniens ledare är eniga om att bekämpa IS. David Cameron vill bland annat att man ska genomföra flyganfall mot IS – tillsammans med Frankrike.

klar

Artikellänk är kopierad

David Cameron och Francois Hollande i Paris.
David Cameron och Francois Hollande i Paris.Foto: Michel Euler/AP

Frankrike och Storbritannien vill ha ett utökat utbyte av information för att stärka säkerheten efter terrordåden i Paris. Frankrike trappar också upp sina anfall mot extremistiska Islamiska staten (IS).

- Vi kommer att intensifiera våra anfall och vi kommer att välja mål som gör mesta möjliga skada på den här terroristarmén, säger Frankrikes president François Hollande under en gemensam presskonferens med Storbritanniens premiärminister David Cameron.

Enligt Cameron har Storbritannien finns en överenskommelse om att intensifiera informationsutbytet med Frankrike och europeiska samarbetspartners. Cameron har också erbjudit Frankrike att använda en brittisk flygbas på Cypern för flygräderna mot IS. För Cameron ger mötet underlag att på hemmafronten argumentera för att bomba IS i Syrien och inte bara i Irak, så som man gör nu.

- Jag stödjer å det bestämdaste president Hollandes åtgärder att bomba Isil (IS) i Syrien och jag är övertygad om att Storbritannien bör göra det samma, säger Cameron.

Mötet mellan ledarna är det första i raden samtal under veckan om antiterrorsamarbeten. Senare träffar Hollande USA:s president Barack Obama, Rysslands president Vladimir Putin och Tysklands förbundskansler Angela Merkel.

Tidigare under dagen besökte Hollande och Cameron konserthallen Bataclan i Paris, där 90 människor dödades när militanta jihadister slog till den 13 november. Cameron skriver på Twitter att han stod vid Hollandes sida vid besöket. En brittisk man fanns bland offren för terrordådet vid Bataclan.

klar

Artikellänk är kopierad

TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro