ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Vill minska vårdkön – ger läkare bonus per patient

Valerie Kaspersen · 13 Feb 2018
Uppdaterad 13 Feb 2018
Extraläkarna får extra pengar för varje patient de behandlar färdigt.

Extraläkarna får extra pengar för varje patient de behandlar färdigt. Foto: Anders Deros/ IBL


Förra året började man testa att ha “stream-team under kvällarna på akutmottagningen på Sahlgrenska universitetssjukhuset, SU i Göteborg. Läkare går då in på sina lediga tid och jobbar extra för att underlätta arbetsbelastningen.

klar

Artikellänk är kopierad

Läkare som jobbar extra på akutmottagningen får 350 kronor i timmen i grundersättning samt 350 kronor per färdigbehandlad patient. Initiativet togs fram efter förra vinterns kris, då patienter fick vänta upp mot tre dygn på akuten. Tanken är att det ska underlätta arbetet och minska köerna, rapporterar SVT. – Vi har infört ett bonussystem där lediga läkare från övriga SU går in och tar lättare patienter, säger Tobias Carlsson, chef för Akututvecklingscentrum inom SU till SVT.

Det är ett stort problem för akuten när de har flera inne samtidigt, något som kallas för “crowding”. Stream-team är ett försök att minska detta. – Det är ett pilotprojekt som skall pågå i tre till sex månader. Det är en del av arbetet att se till att vi inte hamnar i samma situation som förra vintern, säger Tobias Carlsson till SVT.

Extraläkarna ska fokusera på de mindre akuta fallen, så att övrig personal kan fokusera på de svårare. Läkarna i det nya initiativet behandlar i snitt 1,8 patienter i timmen, vilket ger en snittlön på närmare 1000 kronor i timmen. Frågan om konflikter på arbetsplatsen gällande läkare som jobbar på ackord har kommit på tal.– Det bästa hade varit om vi hade haft tillräckligt många läkare, speciellt akutläkare som skulle kunna jobba på alla tider på dygnet hela tiden som ordinarie, men i den situation som vi är nu där det är brist på läkarkraft på akuten så är ju detta ett sätt att hjälpa till och lösa ett akut problem, säger Tobias Carlsson till SVT.

klar

Artikellänk är kopierad

Valerie Kaspersen
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro