ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Vill ni ha en nationell innovationsstrategi?

Rickard Lindholm · 13 Sep 2010
Uppdaterad 12 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Metro Teknik har låtit sex olika representanter från teknikbranschen ställa varsin fråga till riksdagspartierna inför valet. Vi presenterar en teknikfråga om dagen.

Vänsterpartiet

Vi vill se en nationell innovationsstrategi och vill uppgradera frågan.

Vänsterpartiet har föreslagit byggande av demonstrationsanläggningar / testbäddar med statligt stöd, statligt stöd för att få igång innovativ upphandling inom den offentliga sektorn och FoU-avdrag på skatten för företag.

Miljöpartiet

Det första steget är att samla alla intressenter och se om det går att enas kring de stora linjerna. En nationell strategi blir effektivast om alla kan dra åt samma håll.

Socialdemokraterna

Vi prioriterar innovationspolitiken. Insatser ska växa fram i dialoger mellan politiken, näringslivet, de fackliga organisationerna och akademin.

Vi vill inrätta en innovationsberedning, under ledning av statsministern, med uppgiften att utforma en nationell innovationsstrategi.

Centerpartiet

Ja. Att stärka innovationskraften är avgörande för fler jobb och för en effektivare och miljövänligare produktion.

Sverige behöver bli bättre på att dra nytta av nya rön och omsätta dem. Vi och Alliansen vill därför ta fram en särskild innovations­strategi för att effektivisera och samordna insatserna.

Folkpartiet

Ja, och vi har också bidragit till ett första steg till en sådan strategi, i form av forsknings- och innovationspropositionen 2008.

Vi vill bland annat främja samarbetet mellan akademi och näringsliv, införa en FoU-rabatt och utveckla modellen med strategiska satsningar på forskning och innovation.

Kristdemokraterna

Vi vill satsa mer på innovation och entreprenörskap. Sverige är bäst i Europa på innovationer men bland de sämsta i Europa på att kommersialisera dessa innovationer.

En anledning kan vara att forskningen inte är tillräckligt inriktad på näringslivets behov. Här har vi många konkreta förslag.

Moderaterna

Regeringen har en innova­tionsstrategi. Det är bara Kina och Singapore som gör motsvarande satsningar på forskningen som Sverige.

I internationella undersökningar rankas Sverige i toppen och nya satsningar görs nu för att gynna framväxten av nya produkter och företag.

klar

Artikellänk är kopierad

Rickard Lindholm
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro