ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Vill SD nedmontera tryckfriheten?

Metro · 29 Sep 2015
Uppdaterad 30 Sep 2015

Foto: TT


Sverigedemokraterna tycks se Viktor Orbáns nationalistiska Ungern som en förebild. Ungern är ett land som kraftigt inskränkt pressfriheten de senaste åren. Man kan fråga sig vad SD tänker göra med det svenskaste vi har – tryckfriheten – om man får makten, skriver Birgitta Ohlsson, riksdagsledamot och utrikespolitisk talesperson för Folkpartiet.

klar

Artikellänk är kopierad

"Eftersom Sverige inte är Ungern, eftersom vi inte sitter i regeringsställning (än) och eftersom media i Sverige inte fungerar som media i Ungern, är vi tvungna att anpassa oss till den verklighet som råder här. Det innebär inte minst att vi måste anpassa vår retorik efter det rådande läget."

Orden kommer från Sverigedemokraternas partisekreterare tillika riksdagsledamoten Richard Jomshof. Ett oförväget Facebookinlägg måhända, som ändock sammanflätar Sverigedemokraternas dunkla förflutna med nazistiska rötter till en obehaglig framtidsvision.

► LÄS MER: SD-topp: Registrera journalisters åsikter

För vad är det för Ungern av i dag som lyfts fram som förebild? Jo, det är landet som de senaste fem åren genomfört den allvarligaste attacken mot liberal demokrati i EU:s historia. Det är landet som under premiärminister Viktor Orbáns ledning med partiet Fidesz lyft frågan om att återinföra dödsstraffet. Det är landet som mitt under den grymmaste flyktingkatastrofen sedan andra världskrigets dagar använder tårgas och taggtråd mot människor på flykt. Det är landet där oppositionen försvagats och domstolarnas oberoende minskat. Och det är landet där pressfriheten kringskurits och därmed gjort att Ungern fallit från plats 23 till 65 på Reportrar utan gränsers globala pressfrihetsindex på bara några år. Landet med ett slags statligt medieråd, där medlemmar utses av premiärministern och där medier kontrolleras och kan bötfällas om de anses rapportera obalanserat.

Men vem som följt Orbáns högerpopulistiska nationalism är förvånad? Vi var många som vid valvinsten 2010 varnade för hur han otäckt utmanade demokratin. Förändringen av Ungern efter Fidesz seger är den mest omvälvande samhällsförändringen i något EU-land sedan kommunistregimernas fall 1989. Allt detta har skett mitt framför EU:s öppna ridå.

I den nyutkomna antologin "Hej Herr Diktator – Ungern under Orbán" (SILC Förlag) skriver jag, journalisten Yigal Schleifer, människorättsaktivisten Lydia Gall och parlamentsledamoten Zsuzsanna Szelényi om ett Ungern vars ledning hyllar auktoritära värderingar och driver sitt land allt längre bort från demokratins principer. 

Detta samtidigt som EU har saknat tillräckliga muskler för att kunna syna, granska och straffa Ungerns kränkningar av mänskliga rättigheter, urholkning av rättsstat och ifrågasättande av EU:s demokratiska grundvärden. Vi liberaler har länge drivit att EU bör ha årliga tuffa granskningar av hur EU-länderna lever upp till grundläggande mänskliga rättigheter och sedan med sanktioner, både politiska och ekonomiska, kunna straffa de länder som bryter mot EU-idealen.

► LÄS MER: Lämnar SD efter kulspruteuttalande

Det är en farlig förebild Sverigedemokraterna ser i Viktor Orbáns högerpopulistiska Ungern, där premiärministern hånar den västerländska liberala demokratin, tafsar på pressfriheten och lyfter fram auktoritära Ryssland och diktaturen Kina som förebilder.

Hvad vilja Sverigedemokraterna? Uppenbarligen i en framtid om de skulle få makt nedmontera det svenskaste av svenska. Vår tryckfrihetsförordning från 1766. 

Birgitta Ohlsson

Riksdagsledamot och utrikespolitisk talesperson (FP)

klar

Artikellänk är kopierad

Metro
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro