ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Vill varna för filmer som inte klarar Bechdeltestet

Metro · 7 Nov 2013
Uppdaterad 11 Nov 2013

klar

Artikellänk är kopierad

Carolin Johansson, Vilja Alenius Ekdahl och Julia Williamsson på Uppdrag Ninjas har varit med och skapat kortfilmen ”Bechdeltestet”.
Carolin Johansson, Vilja Alenius Ekdahl och Julia Williamsson på Uppdrag Ninjas har varit med och skapat kortfilmen ”Bechdeltestet”.Foto: Kinga Lezanska Sjölin

Svenska biografer som A-märker filmer som klarar Bechdeltestet har blivit en världsnyhet. Det skånska ungdomsprojektet Uppdrag Ninjas tycker att man ska göra tvärtom. I en ny kortfilm lanserar de förslaget att skriva varningstexter till filmer som inte klarar det omtalade testet.

– Det är inget radikalt krav med tanke på att kravet för att klara testet är så lågt ställt, säger Julia Williamsson, en av manusförfattarna till kortfilmen.

Uppdrag Ninjas menar att A-märkning inte nödvändigtvis betyder att filmen har en positiv kvinnosyn och tar ”Pretty Woman” som exempel. De tror däremot att en varningstext på filmer som inte klarar testet skulle få filmbolagen att jobba hårdare med genusperspektivet.

– Det är viktigt att informera om hur liten roll kvinnan tar i filmer, säger Vilja Alenius Ekdahl, regissör av filmen om Bechdeltestet.

Kortfilmen går att se på Uppdrag Ninjas webbplats.

klar

Artikellänk är kopierad

Metro
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro