ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Vill vi ha ett samhälle där läkare tvingas döda sina patienter?

Metro · 21 Okt 2015
Uppdaterad 21 Okt 2015

klar

Artikellänk är kopierad

REPLIK: Liberala ungdomsförbundet (LUF) och Grön Ungdom skriver i en gemensam debattartikel i Metro att ”Kristdemokraterna är det största hotet mot kvinnor”. Det tycks som att vi lever i parallella verkligheter.

► LÄS MER: "KD är det största hotet mot Sveriges kvinnor"

Jag och många kvinnor med mig känner oss hotade när vi går ensamma hem efter en kväll på krogen, många kvinnor lever under hot i sin egen familj, misshandel, sexuella övergrepp och hedersrelaterat förtryck är en vardag för många kvinnor. Våldet mot kvinnor ökar och 2014 anmäldes 13 630 fall av kvinnofridskränkning.

Allt detta till trots landar LUF och Grön ungdom i slutsatsen att det är Kristdemokraterna som är det största hotet mot kvinnor. Samvetsfrihet är inte ett hot mot kvinnors rätt till abort utan istället en självklarhet i så väl abortlagstiftningen som i Europakonventionen.

Det måste även för liberaler gå att hålla två tankar i huvudet samtidigt. I Sverige föds varje år omkring 100 000 barn. Antalet aborter ligger runt 30 000. Det föds alltså nästan fyra gånger så många barn som det aborteras barn. Den största arbetsuppgiften för en barnmorska är således att inte att medverka vid abort.

Det finns de som drömmer om att bli barnmorskor, som vill vara med och se till att barn får en bra start på resten av sina liv. Men de vågar inte följa sina drömmar, för de vet också att yrket innebär medverkan vid abort, något som för dem och deras samveten är nära sammanlänkat med död. Deras samveten, deras moraliska kompass, säger dem att det är fel. De mänskliga rättigheterna ger dem stöd i sin uppfattning. En rättighet som liberalerna vill inskränka.

Samvetsfrihet är nämligen inte är bara en fråga för barnmorskor. I dag hörs många röster både bland politiker och opinionsbildare för införande av eutanasi, dödshjälp. Ska den läkare som inte vill medverka inte ha rätt att säga nej? Vill vi ha ett samhälle där läkare tvingas döda sina patienter?

Vi kristdemokrater kommer alltid ta strid för den lilla människan och kommer inte stå tysta när hennes mänskliga rättigheter kränks. Det är inte ett hot – det är ett löfte.

Felicia Sundmark

Familje- och jämställdhetspolitisk talesperson, KDU 

klar

Artikellänk är kopierad

Metro
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro