ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Ville få Channing Tatums leende – fick ett hål i halsen

Tomas Lundin · 12 Aug 2015
Uppdaterad 12 Aug 2015
Läkarna fick tömma ut blekmedlet genom halsen.

Läkarna fick tömma ut blekmedlet genom halsen. Foto: Bulls


Jake ville bara göra en tandblekning, men allt slutade med ett stort hål i halsen. Läkemedelsverket varnar för att köpa tandblekning på nätet. Går det fel kan det gå väldigt fel”.

klar

Artikellänk är kopierad

Jake har alltid beundrat Channing Tatums leende.
Jake har alltid beundrat Channing Tatums leende.Foto: All Over Press

Jake Barret, 22, från Rushton i brittiska Northamptonshire , ville bleka tänderna för att likna sin stora idol Channing Tatum , rapporterar Daventry Express

Han beställde ett tandblekningskitt på nätet och applicerade det på tänderna. Först verkade allt ha gått bra, men förutom vita tänder märkte Jake en svullnad under tungan. 

Först trodde han att det skulle gå över av sig själv, men efter sex dagar kunde han knappt svälja och fick åka till sjukhus. 

Där fann läkarna att en blåsa med det starkt frätande ämnet väteperoxid hade ansamlats i gommen. 

– Doktorn berättade att blåsan som formats var stor som en vindruva och skulle bränna hål ända ner till magen om den sprack, säger Jake till Daventry Express. 

Om det skulle hända kunde Jake drabbas av förgiftning och dö, berättade läkaren. 

LÄS MER: Så farlig är din deodorant – egentligen Läkarna fick göra ett hål i halsen på Jake och suga ut blekmedlet med en slang. Dessutom fick en sönderfrätt tand tas bort. 

Jake hade köpt blekningen av märket Crest White Strips på nätet. Tillverkaren meddelar Daventry Express att produkten funnits till försäljning i USA i tio år och att den är säker om man följer instruktionerna. Produkten Jake testade innehåller hela 15 procent väteperoxid.

– I produkter som du köper som privatperson får det bara vara 0,1 procent väteperoxid i Sverige. Väteperoxid är ett kraftigt ämne och det är därför det funkar som tandblekning, säger Tomas Byström, utredare på Läkemedelsverket, till Metro.

Men så fort du går ut på sajter som Ebay och Tradera hittar du snabbt produkter med upp till 40 procent, berättar han. 

– Just tandblekning har blivit något av ett nätfenomen. Går du på en klinik så är det oftast ganska dyrt så om du hittar något på nätet får några hundralappar som lovar ännu effektivare resultat än hos tandläkaren blir det ganska attraktivt. ► LÄS MER: Så mycket socker innehåller trenddryckerna

Gränsen är satt så extremt lågt för att risken för skador är stora vid högre koncentrationer. 

– Går det fel kan det gå väldigt fel, säger Tomas Byström.

Jake Barret har nu lovat sig själv att inte pröva några fler gör-det-själv-produkter.

klar

Artikellänk är kopierad

Tomas Lundin
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro