ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Villepin förhörs i mygelhärva

Stockholm TT · 21 Dec 2006
Uppdaterad 17 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Premiärministern har upprepade gånger betonat hur nöjd han är över att äntligen bli förhörd och kunna dementera alla lögner. Och visst har han undgått att förhöras i egenskap av misstänkt - när förhören med Villepin inleddes på onsdagsmorgonen kom han i egenskap av vittne.

Men situationen kan förändras och även om förhören inte skulle få något juridiskt efterspel för Villepins del så har affären redan skadat honom politiskt.

Det smått historiska förhöret - endast en gång tidigare har en fransk premiärminister förhörts i en brottsutredning - beräknades ta hela dagen. Komplott? Clearstream-affären handlar om listor över konton hos det Luxemburgfinansierade finansinstitutet Clearstream. Listorna innehöll bland annat namn på höga chefer inom försvarsindustrin och flera franska toppolitiker, däribland inrikesminister Nicolas Sarkozy.

Affären hann komma ut i medierna innan den förundersökningsdomare som fått listorna anonymt med posten hunnit komma fram till att listorna liksom anklagelserna om hemliga konton och penningtvätt var falska.

För Nicolas Sarkozy har Clearstreamaffären hela tiden framstått som en politisk komplott och han har antytt att den har sitt ursprung i Villepins läger. Frågetecken Även om Dominique de Villepin inte är brottsmisstänkt hade förundersökningsdomarna flera känsliga frågor att ställa.

Varför bad den dåvarande utrikesministern Villepin general Philippe Rondot, tidigare inom underrättelsetjänsten, att utreda sanningen bakom listorna, trots att han var rådgivare åt försvarsministern? Varför underrättade inte Villepin rättsväsendet om att Rondot kommit fram till att kontolistorna var falska?

En annan väsentlig fråga är varför han aldrig underrättade Sarkozy eller dåvarande premiärministern Jean-Pierre Raffarin om listorna och om Rondots utredning.

Samtidigt som förhören med premiärministern pågick släppte tidningen Le Monde detaljer ur andra förhör med uppgifter om att Villepin skulle ha fått kontolistorna av samme person som skickade dem till en rannsakningsdomare. Enligt det vittnesmålet skulle det finnas uppgifter om att Sarkozys namn vid den tidpunkten inte fanns med på listorna.

klar

Artikellänk är kopierad

Stockholm TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro