ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Viltolyckorna på väg att slå nytt rekord - rådjur i städerna växande problem

Björn Sjö · 29 Sep 2018
Uppdaterad 29 Sep 2018
Villaträdgårdar som dignar av äpplen i år lockar rådjuren.

Villaträdgårdar som dignar av äpplen i år lockar rådjuren. Foto: IBL


Var nionde minut sker en viltolycka i Sverige. Förra året var drygt 61 000 fordon inblandade, och det ser ut att bli lika illa i år. Oktober är början på höstens och vinterns farliga period.

klar

Artikellänk är kopierad

Samarbetsorganisationen Viltolycksrådet har inför månadsskiftet haft en landsomfattande informationskampanj om viltolyckor.Oktober, november och december är de mest olycksdrabbade, förutom maj och juni.

Förra årets rekord på 61 0000 viltolyckor ser ut att bli tangerat i år. Hittills i år har det hunnit inträffa 41 000 viltolyckor.– Jag skulle tro att vi kommer att landa på ungefär samma siffra, säger Fredrik Bergh, informationssekreterare på Polismyndigheten som ingår i Viltolycksrådet, till SVT.

Att höst- och vintermånaderna är så olycksdrabbade beror bland annat på tillgången på föda, förklarar Fredrik Bergh.– Och är det väldigt mycket snö gör djuren precis som vi människor – de ger sig ut på vägarna där det är plogat.Djuren vill gärna också åt det salt som läggs ut på vintervägarna.

Fler rådjur i storstäderna

Årets extremt rikliga äppelskörd har lockat många rådjur att försöka komma åt frukterna i villaträdgårdar.Följden har blivit att alltfler rådjur blir påkörda i storstäderna. Av de 61 000 inrapporterade olyckorna 2017 gällde 46 000 rådjur.

Fredrik Bergh anser att stadsborna behöver lära sig mer om de vilda djuren.– I Norrland sker det färre olyckor och det beror inte bara på att biltätheten är lägre utan också att man är mer van att läsa av naturen.

Fredrik Bergh har två råd till bilförare som vill undvika viltolyckor:Sänk farten och håll koll även på sidorna längs vägarna.

Älgkrockar dödliga

Värre än rådjur är krockar med älgar och vildsvin. En älg kan väga 700 kilo, och krocken kan bli dödlig för bilisten..– Tänk att du har en resväska som väger 23 kilo, ta det gånger tio och släng det på en bil som kommer i 90. Då förstår man vilka krafter det är, säger Fredrik Bergh.

pil
Viltolyckor 2017

Totalt 61 000

Rådjur 46 000Vildsvin 6 082Älg 5 941Örn 31Björn 7

klar

Artikellänk är kopierad

Björn Sjö
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro