ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Vindkraften drar till skogs

Ola Jacobsen · 29 Aug 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011

Foto: Stena Renewable Energy


klar

Artikellänk är kopierad

VINDKRAFT. Nu kan det vara färdigbråkat kring de svenska kusterna, vindkraften flyttar upp i skogen. Nya högre torn gör det ekonomisk försvarbart att bygga vindkraftverk även i inlandet. Hundra meter över de susande grantopparna blåser det nästan lika bra som till havs eller vid kusten men där slipper kraftföretagen bråka.– Vi bygger bara i inlandet. Det är för dyrt att bygga offshore och vid kusten är det för mycket sommarstugor och olika förbud. Då är det bara inlandet kvar, säger Göran Danielsson, vd för Stena Renewable Energy som äger vindkraftsparken Fjällberget utanför Grängesberg. I skogen utanför Grängesberg står i dag fem tvåmegawattsverk men Sten har tillstånd att bygga 18 till. Dessutom förhandlar företaget med markägare om 200 nya kraftverk, förhandlingar som enligt Göran Danielsson kommer vara klara under året. Var de 200 nya kraftverken ska stå är än så länge hemligt, men alla ska stå i inlandet i södra Sverige.Parallellt pågår i Laholm arbetet med att skapa Sveriges största skogsvindkraftpark. Där planerar företaget Arise Windpower att bygga 100–150 två- till tremegawattsvindkraftverk. Tanken är att använda sig av befintlig infrastruktur i form av vägar för skogsmaskiner och gräva ner elkablarna längs de vägarna.– Den tekniska utvecklingen har gjort att vindkraftverken är lättare att transportera, montera och sköta. Därför kan vi få ut dem på de befintliga vägarna, säger Peter Nygren, vd Arise Windpower.Företaget har ansökt om pengar från statliga Vinnova för att göra vindberäkningar och planer. Om de får pengar och beviljade tillstånd räknar Peter Nygren med att ha de första verken i drift om mindre än ett och ett halvt år.– Målet är att vi ska producera lika mycket vindkraft som det produceras i hela Sverige i dag, 0,9 twh per år, och ha tillstånd att bygga lika mycket till om fyra fem år, säger Peter Nygren. 

"Man ska inte bygga vindkraft i skogen"

För några år sedan ville alla bygga vindkraftsparker till havs. Nu har vinden vänt och företagen börjar snegla på skogen istället. – Havsförläggning har visat sig dyrare än vad man trott, så nu tittar energiföretagen på inlandslägen istället, säger Ulf Arvidsson, ansvarig för forskningsprogrammet Vindforsk.Den trenden ser även Matthias Rapp, vd för branschorganisationen Svensk Vindkraft.– Många vill bygga där det blåser bra men inte bor så mycket folk. De syns ju inte heller för de som är i den, bara på håll. Men alla är inte lika positiva.– Man ska inte bygga vindkraft i skogen. Vinden blir för turbulent. Skogen är en återvändsgränd för vindkraften, säger Tore Wizelius, vindkraftsexpert på Högskolan på Gotland.•• Varför tror du att företag vill bygga ut vindkraften i skogen?– Det är okontroversiella områden, det är lättare att få tillstånd. Men flera av vindkraftverkstillverkarna vill inte att man sätter upp deras maskiner där, eftersom de inte är konstruerade för de vindarna, säger Tore Wizelius. •• Kan vindkraft fungera i skogen?– Ja, om man bygger minst 120 meter höga torn eller ställer dem på ett berg med skog runt går det bra, säger Tore Wizelius.

klar

Artikellänk är kopierad

Ola Jacobsen
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro