ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Vindkraftsbyggen ska gå vindsnabbt

TT-Metro · 12 Feb 2009
Uppdaterad 15 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Det ska bli enklare att bygga ut vindkraften i Sverige. För att snabba på handläggningstiderna vill regeringen i princip slopa kraven på detaljplan och bygglov om ett vindkraftbygge fått tillstånd enligt miljöbalken.

Målet är att hälften av energin ska vara förnybar år 2020 och att tiodubbla utbyggnaden av vindkraft.

– Vindkraften har byggts ut i snigelfart i Sverige. Nu tar vi bort stoppklossarna i handläggningen, främst genom att slopa den så kallade dubbelprövningen av vindkraftsärenden, säger miljöminister Andreas Carlgren i ett pressmeddelande från Miljödepartementet.

Regeringen föreslår i en remiss till Lagrådet att den samlade prövningen av nya vindkraftverk ska ske när projekten miljögranskas. Då kommer även lokaliseringen och eventuella störningar i omgivningen enligt förslaget att prövas noga.

Det ska fortfarande krävas en detaljplan för planerade vindkraftverk i områden där efterfrågan är stor på mark för bostäder eller anläggningar.

Kommunerna ska via kommunfullmäktige kunna säga nej till projekt som miljöprövas enligt miljöbalken, det vill säga större vindsnurror eller vindkraftparker. Men regeringen ska i sista hand kunna säga ja till en vindkraftanläggning, om bygget bedöms vara synnerligen angeläget från nationell synpunkt.

klar

Artikellänk är kopierad

TT-Metro
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro