ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Vindkraftverk växande miljöbov

Johan Nylander · 21 Mar 2013
Uppdaterad 21 Mar 2013

klar

Artikellänk är kopierad

Tusentals ton avfall. Det är resultatet när gamla vindkraftverk skrotas.

Sydsvenska skriver att det framför allt är vingarna som är problematiska att återvinna eftersom de är tillverkade av glasfiberarmerad plast. Någon fungerande lösning på återvinningsdilemmat finns i dagsläget inte.

En vindsnurra håller i snitt 20-25 år innan det måste skrotas. Globalt räknar man med att 400.000 ton glasfiberarmerad plast måste tas omhand de kommande decennierna.

Några siffror för antalet kasserade vindkraftverk i Sverige finns inte. Men i grannlandet Danmark skrotades 2011 mellan 7.000 och 10.000 ton glasfibermaterial, vilket väntas öka med 50 procent till 2020. Sverige har idag drygt hälften så många vindsnurror som Danmark, enligt tidningen.

– Vi är medvetna om att de kommer att dyka upp som avfall och då får vi titta på hur de ska återvinnas, säger kommunikationschefen Gunilla Carlsson vid Sysav, Sydskånes avfallsaktiebolag, till Sydsvenska.

Det görs experiment på vad man skulle kunna använda de stora vingarna till efter demolering. I Danmark görs försök att förvandla dem till bullerskärmar.

klar

Artikellänk är kopierad

Johan Nylander
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro