ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Vindskydd för hemlösa får hård kritik

Tobias Andersson Åkerblom · 14 Nov 2012
Uppdaterad 14 Nov 2012
Lisa Hellberg, 41, tar en cigarett tillsammans med Bosse Blom, 55, och Veronica Olsson, 54, utanför vindskyddet som  kallas ”Las Vegas”.  

Lisa Hellberg, 41, tar en cigarett tillsammans med Bosse Blom, 55, och Veronica Olsson, 54, utanför vindskyddet som  kallas ”Las Vegas”.   Foto: Christina Blom


Vindskydden som byggts för att få bort missbrukare från stadsdelstorgen i Göteborg sopar bara problemet under mattan. Det menar nu Stadsmissionen och konstnärer som kartlagt vindskydden.

klar

Artikellänk är kopierad

Konstnären Meira Ahmemulic har kartlagt vindskydd för missbrukare i Storgöteborg. Fenomenet tyder enligt henne på en ökad intolerans i samhället.

– Är det så här vi vill ha det?  Att vissa grupper inte är välkomna och att man bygger bort problemen, säger hon.

Enligt Ahmemulic, vars bilder just nu ställs ut på Stadsmuseet, byggdes skydden för att få bort missbrukarna från gator och torg – sedan har retoriken vänt till att handla om att hjälpa folk.

– Det har uppstått ett problem, och problemet är att polisen är nedringd för att det är stökigt på torget, säger hon.

Bredvid Säveån vid SKF har det samlats ett drygt tiotal personer, när Metro besöker skjulet ”Las Vegas” – en av få platser i området där det fortfarande är tillåtet att dricka alkohol i stadsdelen.

– Det här är ett andningshål för oss, säger Suzanne Wetterstrand, 55, från Gamlestaden. Polisen häller inte ut öl, och de får vara i fred. Men flera vittnar också om bråk och stölder, och skjulet har brunnit ner flera gånger.  

– Just här har det spårat ur, säger Lisa Hellberg, 41, från Bergsjön.

Genom att samla missbrukarna på en plats kan stadsdelen även nå och hjälpa dem, menar Anna Hedman (S), ordförande i SDN Östra Göteborg.

– Det handlar inte om att vi inbillar oss att om vi bara gör några streck till på kartan så har människors problem löst sig, säger hon.

Inga av de Metro talar med på plats vid ”Las Vegas” säger sig ha träffat någon från kommunen där – där-emot personal från Stadsmissionen, som instämmer i konstnärernas kritik.

– De här människorna som lever i missbruk blir ju inte färre för att man gör så här, det innebär snarare att man permanentar missbruket, säger Lasse Jutemar, enhetschef för hemlöshet.

Kommunalrådet Dario Espiga (S), kommunens högste ansvarige för sociala frågor, nekar till att kommentera frågan och hänvisar till att vindskydden inte är ett beslut på kommunstyrelsenivå.

– Det är svårt att ha en åsikt om, säger hans pressekreterare Carin Malmberg.

klar

Artikellänk är kopierad

Tobias Andersson Åkerblom
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro