ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Vindsurfare gläds åt höststormar

Olle Warnhammar · 30 Okt 2013
Uppdaterad 31 Okt 2013
Henrik Hagen, 34 år, ordförande för Göteborgs windsurfing klubb tillsammans med Karl Appelgren, 29 år. De har kommit för att vindsurfa utanför Fiskebäck, i Göteborg. – Vi älskar när det blåser tvärtemot många andra. Hösten är högsäsong eftersom det blåser på ordentligt och att det fortfarande är ganska varmt i vattnet, säger Henrik Hagen.

Henrik Hagen, 34 år, ordförande för Göteborgs windsurfing klubb tillsammans med Karl Appelgren, 29 år. De har kommit för att vindsurfa utanför Fiskebäck, i Göteborg. – Vi älskar när det blåser tvärtemot många andra. Hösten är högsäsong eftersom det blåser på ordentligt och att det fortfarande är ganska varmt i vattnet, säger Henrik Hagen. Foto: Christina Blom


Under veckan har det varit orkanvarning och regnet har öst ner över Göteborg. Men för somliga kommer vindarna som en skänk från ovan. Nu är det nämligen högsäsong för vindsurfing och i Fiskebäck samlas surfarna i de starka höstvindarna.

klar

Artikellänk är kopierad

Henrik Hagens kärlek för vindsurfing tog fart för tolv år sedan, efter att hans pappa introducerade honom för sporten, och numera surfar han året runt. Det är framför allt farten, som kan överstiga de allra snabbaste segelbåtarnas, som lockar. – Det är en speciell frihetskänsla med vinden som trycker dig snabbt framåt, säger Henrik Hagen, ordförande för Göteborgs vindsurfingklubb i Fiskebäck.LÄS MER: Här surfar han på SImone-vågen – kan vara världsrekord Stormar, som ”Simone”, gör att vågor trycks in mot västkusten. Det gör hösten i allmänhet och tiden kring en storm i synnerhet, till surfarnas bästa tid. I dag har Henrik kommit för att surfa tillsammans med kompisen Karl Appelgren. – Nu är man bra laddad. Vi vindsurfare älskar när det blåser och man är alltid lite småstressad över att man ska missa vindarna. Vindsurfingen hade sin guldålder på 80-talet, då den var något av en folksport. Men enligt Henrik Hagen håller den på att bli populär igen. – Vi har sett ett ökat intresse bland unga de senaste åren. Och det är framför allt många unga tjejer som har börjat köra, och det är kul. Han tror att det ökade intresset beror på den sociala gemenskapen som uppstår mellan vindsurfare, men även på att utvecklingen gjort sporten betydligt roligare. – Utrustningen har utvecklats enormt mycket de senaste tio åren, säger han. – En sån här dag kan vi nog komma upp i 30 knop med brädorna.

Karl Appelgren riggar upp seglet. Han har surfat sedan klubben startade, i nästan 15 år.
Karl Appelgren riggar upp seglet. Han har surfat sedan klubben startade, i nästan 15 år.Foto: Christina Blom
Henrik Hagen berättar att han inte var särskilt förvånad över den uteblivna orkanen i måndags.
   – Som vindsurfare börjar man titta på allt från flaggor till vimplar, för att se om det är surfväder. Man lär sig ganska snabbt vilka prognoser som är att lita på. Jag brukar kolla på danska DMI och sjöfartsverkets väder-app, men mindre på SMHI.
Henrik Hagen berättar att han inte var särskilt förvånad över den uteblivna orkanen i måndags. – Som vindsurfare börjar man titta på allt från flaggor till vimplar, för att se om det är surfväder. Man lär sig ganska snabbt vilka prognoser som är att lita på. Jag brukar kolla på danska DMI och sjöfartsverkets väder-app, men mindre på SMHI.Foto: Christina Blom
Karl Appelgren njuter av de kalla höstvindarna.
Karl Appelgren njuter av de kalla höstvindarna.Foto: Christina Blom
På plats var även Erik Håkman, en av Sveriges bästa freestyle-vindsurfare.
På plats var även Erik Håkman, en av Sveriges bästa freestyle-vindsurfare.Foto: Christina Blom
Utanför Fiskebäck samlas vindsurfare för att umgås och vindsurfa i höstvindarna.
Utanför Fiskebäck samlas vindsurfare för att umgås och vindsurfa i höstvindarna.Foto: Christina Blom
Enligt Henrik Hagen är vindsurfing bra träning. 
  – Det är väldigt skönt efteråt. Man får en skön träningsvärk och en trötthet i hela kroppen. Och med rätt grejer fryser man inte, säger Henrik Hagen.
Enligt Henrik Hagen är vindsurfing bra träning.  – Det är väldigt skönt efteråt. Man får en skön träningsvärk och en trötthet i hela kroppen. Och med rätt grejer fryser man inte, säger Henrik Hagen.Foto: Christina Blom
Karl Appelgren surfar in mot klipporna i Fiskebäck.
Karl Appelgren surfar in mot klipporna i Fiskebäck.Foto: Christina Blom
klar

Artikellänk är kopierad

Olle Warnhammar
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro