ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Ving annonserar boende på Swastika hotel – "Absolut inte kopplat till nazism"

JENNI KARLSSON · 13 Mar 2016
Uppdaterad 13 Mar 2016
I Indonesien kan du bo på Swastika Bungalows om du reser med Ving. Namnet ska dock absolut inte ha någonting med nazismens symbol att göra, enligt Anna Hagberg, informatör på resebolaget.

I Indonesien kan du bo på Swastika Bungalows om du reser med Ving. Namnet ska dock absolut inte ha någonting med nazismens symbol att göra, enligt Anna Hagberg, informatör på resebolaget. Foto: Alamy/Privat


En annons för boende på "Swastika Bungalows" syntes i en av Vings resebilagor under söndagen. På Ving ser man inga bekymmer med hotellets namn. "Man bör se namnet som en symbol som använts långt innan nazisterna tog den."

klar

Artikellänk är kopierad

I söndagsbilagan signerad resebolaget Ving som delades ut ihop med Dagens Nyheter syntes en hotellannons för "Swastika Bungslows". Hotellet i Indonesien, vars namn kan kopplas till den nazistiska symbolen hakkors, spreds på olika sociala medier och skapade debatt. Ving själva säger att de dock inte fått höra någon kritik – den här gången.

►LÄS MER:  KD-ledamot jämförde regnbågsflagga med hakkors

Anna Hagberg, informatör på Ving, berättar att de hört klagomål på Facebook förr om samma hotell, men stryker tydligt under att hotellets namn inte alls har med nazismen att göra vilekt de redogjort för tidigare.

– Vi är väl medvetna om att svastikan kan kopplas till nazismen, men betydelsen är annorlunda i Asien. Symboliken i hotellets namn är lycka och välmående.

Det kan bli lite motsägelsefullt om man tänker på användingen i Europa?

– Ja förstår att det kan tolkas så, men varken vi eller hotellägaren står bakom nazism utan svastikan är en symbol som fanns i hinduismen långt före nazisterna kapade den.

►LÄS MER:  Hakkorssymbol skapar ramaskri i Japan

Hon betonar att Ving tar avstånd ifrån allt som har med nazism att göra, och att eftersom hotellet ligger i Asien bör namnet kopplas ihop med den hinduistiska betydelsen.

– Jag förstår att det kan kopplas ihop med en nazistisk symbol för någon just i Sverige, men man bör se namnet som en symbol som använts i Asien långt innan nazisterna tog den.

Resorna ni säljer är ändå i Sverige, förstår du att hjärnan vandrar när ni annonserar med det namnet här?

– Ja, men då bör man nog tänka på att hotellet ligger just i Asien.

►LÄS MER:  Bartendern Najib, 21, fick kvitton med hakkors: "Känns som ett hot"

Ving ska ha kollat upp betydelsen till hotellets namn innan man valde att ta med det i sitt programutbud, och det finns heller inga planer på att utesluta hotellet.

– Det kommer finnas kvar att boka. Varken vi eller hotellet har några som helst kopplingar till nazismen och vi tar som sagt helt avstånd ifrån andra betydelser, säger Anna Hagberg.

klar

Artikellänk är kopierad

JENNI KARLSSON
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro