ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Vinnova, ring mig så tipsar jag er

metro · 10 Sep 2010
Uppdaterad 11 Feb 2011

Anna Caracolias – Mobilentreprenör

klar

Artikellänk är kopierad

Vardagen känns just nu som ett oändligt långt slalomrace mellan valaffischer, TV-debatter, löften, snabba repliker och floskler.

Jag som brukar tycka att valtider är festtider tycker inte det är lika roligt i år. Jag saknar passion, visioner och överraskningar.

Framför allt saknar jag diskussioner om de små företagen och entreprenörerna. Vi som var så ”inne” för bara några år sedan har blivit omsprungna av pensionärer, husägare och småbarnsföräldrar.

ALLA ville småföretagarnas väl. Utan att vare sig gnälla eller kokettera kan jag säga att jag inte ens kan nämna tre bra insatser som politikerna gjort för mig de senaste åren.

Men så plötsligt dimper det ner ett maili inboxen. En Vinnovarapport med namnet ”Därför behöver Sverige en innovationspolitik”. Hoppet tänds igen. 

I rapportens inledning står bl a, ”För att åstadkomma riktigt bra resultat räcker det då inte med EN insats utan det krävs en rad olika, men samkoordinerade, insatser.

Det gäller till exempel satsningar på att få våra småföretag att utvecklas och växa.” Minsann. Vinnova med GD Charlotte Brogren i spetsen har visioner och de pekar på att innovationer nödvändigtvis inte bara kommer från forskningsvärlden. Det här är bra.Jag vet vilken kraft det finns i samarbeten mellan stora och små företag, mellan privata bolag och myndigheter. Det händer något när tekniker, kulturer, arbetsprocesser och människor med olika jobberfarenheter möts.

Även om det finns många jobbiga hinder, just på grund av olikheterna, så är resultaten oftast så pass bra att det är värt resan. Jag tänker på krångliga beställningsprocesser, alltför långa betalningsvillkor, projektadministration. Men även på de små bolagens begränsade resurser, uthållighet och brist på processer.

Kan vi i Sverige få till fler såna här samarbeten skulle sannolikt innovationerna öka avsevärt. Dels tekniska, men även när det gäller affärsmodeller och utvecklingsprocesser.

Kanske leder inte allt till nya patent men säkert till nya affärer. Tänk om bara en liten del av de statliga forskningsanslagen lades på samarbeten som de här. För det är nog ofta just bristen på pengar som sätter stopp för projekten.Att Vinnova vill, det tvivlar jag inte på. Men rapporten säger inget om hur det ska gå till. Om ni på Vinnova  vill ta del av ett litet bolags erfarenheter, kunskaper och diskutera möjligheter kan ni höra av er till undertecknad. Det här brinner jag för.+ Jag älskar hösten- Bärplockarnas villkor – det är rent av skämmigt

klar

Artikellänk är kopierad

metro
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro