ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Vinnovas miljoner till forskning blir allt grönare

Aron Andersson · 23 Apr 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011
Hans Bernhoffs företag Vertical Wind har ansökt om fem Vinnovamiljoner för att konstruera en prototyp av ett vindkraftverk. 

Hans Bernhoffs företag Vertical Wind har ansökt om fem Vinnovamiljoner för att konstruera en prototyp av ett vindkraftverk. 


klar

Artikellänk är kopierad

Miljöteknik är en fortsatt stark trend i svensk forskning och utveckling. Men forskarna vill ha tio gånger mer pengar än vad som finns hos Vinnova.50 miljoner kronor ska Vinnova dela ut inom vårens Forska och väx. Totalt har det ansökts om 630 miljoner.– Det är tydligt att miljöteknik är stort och att det finns ett tryck från den sidan. Det beror på det fokus som har funnits på miljöområdet den senaste tiden, säger Torbjörn Fäng-ström som är programledare för Forska och väx.

407 ansökningar har kommit in till Vinnova. Fäng-ström uppskattar att 30 kommer att få anslag. Utöver miljöteknik och energi är bioteknik en viktig trend.Fördelningen av ansökningar inom olika områden påverkar dock inte fördelningen av anslagen.– Statistiskt sett borde det ju vara fler företag inom bioteknik och miljöteknik som får anslag, men det är inget vi tar hänsyn till. Vi försöker vaska fram de bästa.

Att miljön är ett hett och folkkärt ämne i dag gör att även Vinnova vill lägga mer pengar inom det området.– Det växer fram mer och mer att vi arbetar åt miljöteknikhållet. Det finns inget färdigt ännu men vi arbetar för att få fram fokuserade satsningar.

Trots det är miljön inget som Vinnova tar hänsyn till inom Forska och väx. – Vi tycker det är jättebra med miljöteknik men det som avgör är tillväxtpotentialen, om sökanden gjort för troligt att idén kan resultera i tillväxt. På det sättet är det ett ganska krasst program, säger Torbjörn Fängström.

De vill ha hjälp att göra vertikal vindkraft

Han vill ha fem miljoner för att bygga ett vertikalt vindkraftverk. Tekniken ska slå ut dagens vindkraft.– Energi är den största handelsvaran i världen, med mycket större potential än till exempel mobiler. Och vindkraft är den energikälla som byggs ut snabbast, säger Hans Bernhoff som är lektor på Uppsala universitet och en av grundarna av Vertical Wind.

Enligt honom är ett vertikalt vindkraftverk mer kostnadseffektivt, vilket beror på att konstruktionen består av färre rörliga delar, i själva verket bara turbinen och axeln. Dagens vertikala turbiner fångar dock bara upp till 40 procent av vinden, motsvarande är 50 procent för propellerturbiner.Men enligt Hans Bernhoff att det oftast är för mycket fokus på turbinen. Han menar att det finns fyra delar i vindkraftverk som alla är lika viktiga.– Turbinen fångar in vinden, strukturen ser till att allt håller ihop och inte blåser omkull, generatorn omvandlar mekanisk energi till elektrisk och slutligen kopplar nätanslutningen in allt i nätet.

Att generatorn är placerad på marken i ett vertikalt vindkraftverk gör att även installationen är mycket billigare, eftersom generatorn inte behöver hissas upp. Den behöver heller inte vara viktoptimerad.Med pengar från Vinnova skulle Vertical wind konstruera en prototyp av vindkraftverket som är 16 gånger större än det som redan står i Marsta, norr om Uppsala. År 2009 skulle det stå färdigt och Hans Bernhoff menar att lösningen har goda framtidsutsikter.

klar

Artikellänk är kopierad

Aron Andersson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro