ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Vinodlingar blir vanligare i Skåne

Marcus Carlsson · 22 Okt 2012
Uppdaterad 22 Okt 2012
Vinodlingar blir vanligare i Skåne Man har hela tiden sagt att vinproduktionen i Sverige kommer att avstanna, men ändå ökar det med 30 procent varje år, säger vinmakaren Murat Sofrakis som är övertygad om att vingårdarna kommit till Skåne för att stanna.

Vinodlingar blir vanligare i Skåne Man har hela tiden sagt att vinproduktionen i Sverige kommer att avstanna, men ändå ökar det med 30 procent varje år, säger vinmakaren Murat Sofrakis som är övertygad om att vingårdarna kommit till Skåne för att stanna. Foto: Kinga Lezanska Sjölin


Odling. Vinodlingar blir en allt vanligare syn på den skånska landsbygden. Bara i år har fem nya skånska vingårdar registrerats hos Livsmedelsverket. Föreningen Svenska Vinodlare uppskattar att ungefär 60 hektar används till vinproduktion i Skåne.

klar

Artikellänk är kopierad

– Det beror på att folk har förstått att det över huvud taget går att odla vin i Sverige. Sedan har det kommit fram en rad nya druvor som är tillåtna att göra vin på och som fungerar väldigt bra i svalare klimat, säger Anders Melin, ordförande för Svenska Vinodlare.

Flädie Mat och Vingård planterade sina första vinrankor 2006. Sedan dess har produktionen vuxit kraftigt och i dag omfattar odlingen två hektar, vilket motsvarar genomsnittsvingården runt vinmeckat Mosel.

När Metro besöker gården strax utanför Bjärred är man mitt uppe i skörden. Stora delar av druvorna har redan plockats, men ännu är inte alla fullt mogna.

– Vi har fått in nio ton druvor hittills, vilket blir ungefär 5000 liter vin. Det är ungefär vad vi hade hoppats på inför sommaren, säger Murat Sofrakis, vinmakare på Flädie Mat och Vingård.

Inne i vineriet står de redan skördade druvorna och jäser i stora ekfat. Trots att jäsningsprocessen har påbörjats kräver vinet konstant övervakning.

– Hittills har det inte varit några problem men det kan ändras på några få timmar. Man kan mäta hur mycket som helst, men det är egentligen bara siffror. Man måste smak av genom hela processen, säger Murat Sofrakis.

klar

Artikellänk är kopierad

Marcus Carlsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro