ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Vinskola för dummies

Linda Fritiofsson · 24 Jan 2018
Uppdaterad 24 Jan 2018
En lätt regel att komma ihåg att ta ut det vita vinet från kylskåpet en halvtimme innan servering – medan det röda vinet istället kan få kylas i en halvtimme innan middagen. Frida Ågren menar att många tenderar att dricka för varmt rödvin.

En lätt regel att komma ihåg att ta ut det vita vinet från kylskåpet en halvtimme innan servering – medan det röda vinet istället kan få kylas i en halvtimme innan middagen. Frida Ågren menar att många tenderar att dricka för varmt rödvin. Foto: IBL


Vilka är de vanligaste druvorna och vad finns det egentligen för regler som är bra att hålla koll på om man inte kan så mycket – eller ens något – om vin. Metro bad Frida Ågren, sommelier, om hennes bästa tips och råd till nybörjaren.

klar

Artikellänk är kopierad

Är du den där personen som inte vet eller aldrig kommer ihåg om du föredrar torra, kraftiga eller syrliga viner? Frida Ågren är sommelier och menar att ett bra tips är att komma ihåg att skriva ner när man dricker ett vin man tycker om. Hon rekommenderar även att våga prova många olika viner.

– Om man är osäker på om man kommer tycka om ett vin eller om man inte vill dricka så mycket av varje är ett tips att köpa halvflaskor på Systembolaget. Det sortimentet blir allt bättre, säger hon.

Och när man beställer vin på krogen. Har du några tips på hur man ska tänka?

– Först och främst ska man våga fråga. Släpp stoltheten och låt personalen guida dig till vilket vin som passar bäst till maten. Och om du får en rekommendation på ett vin som i vanliga fall inte är din favorit så tycker jag inte att du ska avfärda det direkt. Ge det en chans: kanske kommer du att tycka om det till just den här maträtten? Och om du ändå känner dig osäker på om du kommer att gilla det så kan du be om att få beställa halvglas, de flesta restauranger brukar vara flexibla med det, säger Frida Ågren.

Vilka druvor bör man främst känna till när det gäller vitt vin?

– Riesling, chardonnay och sauvignon blanc är några av de vanligaste gröna druvorna som man gör vitt vin av. Det finns förstås mycket att säga om dem men riesling kan exempelvis vara allt från knastertorrt till ett sötare dessertvin, chardonnay är en av de vanligaste druvsorterna som odlas i de flesta vinländer och sauvignon blanc ger friska och fräscha viner.

Och när det gäller rött vin?

– Där är cabernet sauvignon, shiraz och pinot noir några av de vanligaste druvorna. Cabernet sauvignon ger ofta kraftiga och fylliga viner med svartvinbärstoner, shiraz är i regel fruktigt till kryddigt och pinot noir ger eleganta och ofta lite tunnare viner som ändå har en kraftig smak. När det gäller rött vin talar man ofta om tanniner, det vill säga det ämne som sitter i druvans skal och som ger den där sträva känslan på tungan som gör att kinderna drar ihop sig.

Hur föddes ditt intresse för vin?

– Jag har alltid varit intresserad av matlagning och efter att ha jobbat inom restaurangbranschen både i Sverige och England blev jag ännu mer fascinerad av att kombinera mat och dryck. Jag har dessutom alltid tyckt att det är roligt med historia vilket vin också handlar mycket om.

Hur skulle du beskriva din vinfilosofi?

– Det bästa med vin är att man aldrig blir fullärd! Jag tycker att vin ska vara begripligt och oftast opretentiöst. Och det är lite som en sport, man måste träna för att bli bättre och lära sig mer. Mitt tips är att anordna vinkvällar – dofta på vinet och diskutera det tillsammans.

Foto: Privat.

Frida Ågren ger tips till nybörjaren.

pil
Fakta

Namn: Frida Ågren.

Ålder: 28 år.

Bor: Luleå.

Gör: Jobbar som projektledare och är sommelier.

Tipsar om vin på Instagramkontot @vin.fynd

klar

Artikellänk är kopierad

Linda Fritiofsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro