ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Vinst i vården blir tillåtet

Stockholm TT · 4 Dec 2006
Uppdaterad 17 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

På måndagen skickade Göran Hägglund ett förslag på remiss om att avskaffa stopplagen inom sjukvården. Lagen förhindrar att vårdbolag med vinstintressen bedriver offentligt finansierad sjukvård. Att vinster görs i vården är inget problem, så länge vårdgivarna följer lagen, skriver Hägglund på Dagens Nyheters debattsida. Han anser att vinst kan vara en drivkraft som bidrar till utveckling. -Det centrala är patienten i centrum och inte systemet. Tanken är att vårdköerna ska minska, sade han i samband med en presskonferens. Förbudet att vården enbart ska bedrivas med offentliga medel hävs. Det är inte motiverat att förbjuda privata eller ideella vårdgivare som arbetar under landstingen med att ta emot patienter med privat sjukförsäkring, anser socialministern. Bort nästa sommar Landstingen ska också få besluta mer, exempelvis om eventuella avknoppningar av verksamheter. Dessutom avskaffas kravet att varje landsting måste ha minst ett sjukhus.

Stopplagen avskaffas den 1 juli 2007. -För dem som jobbar inom vården innebär det här att de kan välja mellan olika arbetsgivare. Och i och med att förbuden lyfts kan verksamheter läggas på entreprenad, säger Hägglund. Mona Sahlin (s), vice ordförande i socialutskottet, menar att vårdtagare som står långt från arbetsmarknaden drabbas av att stopplagen avskaffas. -Den som får vård är den som är mest lönsam för det privata företaget. Det gör mig skitförbannad, säger hon. Ett "svek" Hon kallar slopandet för "ett svek från regeringen". -De bedyrade under valrörelsen att de inte skulle sälja ut några sjukhus, att det inte skulle bli några gräddfiler. Nu blir det så. Öppnar man för privata försäkringskunder i den offentliga vården får man två köer - en för de som har försäkringar och en för de som inte har det. Enligt henne tänker socialdemokraterna ta strid mot förslaget.

Men Göran Hägglund anser att socialdemokrater med Sahlins åsikt kan ställa sig framför en spegel. -Det har skett en rejäl ökning av privata försäkringar under s-regeringen för att människor upplevt att den offentliga vården inte svarat upp till förväntningarna.

klar

Artikellänk är kopierad

Stockholm TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro