ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Vinsten är inom räckhåll – men här är John Lundviks största hot

Anneli Wikström · 14 Maj 2019
Uppdaterad 14 Maj 2019

Foto: TT bild


Enligt oddsen så kommer John Lundvik, som tävlar i den andra semifinalen, topp fem i Eurovision song contest-finalen den 18 maj. Men det finns många hinder på vägen. Metros Eurovision-expert Nina Andrén listar Sveriges största konkurrenter.

klar

Artikellänk är kopierad

Italien

Artist: Mahmood

Bidrag: ”Soldi”

”Det borde vara Italiens tur nu. De har skickat bra låtar i många år. ”Soldi” är en modern låt med handklapps-beat i refrängen. Låten vann San Remo festivalen i Italien och har blivit en megahit på hemmaplan. 78 miljoner Youtube-visningar! En personlig favorit! Enda orosmomentet är hur numret kommer se ut på scenen och om Mahmood charmar kameran tillräckligt mycket.”

Ryssland

Artist: Sergej Lazarev

Bidrag: ”Scream”

”Sergej, som vann tittarrösterna över Ukraina i Stockholm 2016, är tillbaka för revansch. Ryssland är verkligen sugna på en vinst och storsatsar på flärd och hologram i numret. Låten är en storslagen Disneyballad i musikaltappning och Sergej är en stensäker livesångare. Men efter senaste årens vinnarlåtar saknar ”Scream” originalitet och ett eget uttryck vilket kan bli Rysslands fall.”

Förhandsfavoriten Duncan Laurence.
Förhandsfavoriten Duncan Laurence.Foto: TT bild

Nederländerna

Artist: Duncan Laurence

Bidrag: ”Arcade”

”Förhandsfavoriten som legat etta på oddset i evigheter. En melankolisk ballad med ett skört uttryck. Duncan är ensam med ett piano på scenen och det är innerligt och musikaliskt. Kan bli en juryfavorit och den skulle lätt kunna misstas för en amerikansk världshit. Men är den inte lite svårihågkommen för att vinna? Å andra sidan, vem kan nynna på Portugals segerlåt?”

Island

Artist: Hatari

Bidrag: ”Hatrið mun sigra”

”Det bidrag som sticker ut absolut mest i år. BDSM-growl med syntinslag och en ganska schlagervänlig refräng. Alla kommer att minnas Hatari på ett eller annat sätt. Ett spektakulärt nummer som ni inte vill missa! Kul att de sjunger på isländska. Titeln betyder ”Hatet ska segra” och en allmän tolkning är att det är en slags protestsång mot kapitalism och populism.”

Schweiz

Artist: Luca Hänni

Bidrag: ”She got me”

”Eleni Foureiras ”Fuego” har inspirerat ett helt gäng låtar i årets tävling. Denna har den tydligaste hooken och är omöjlig att få ur huvudet. Luca är en schweizisk Måns Zelmerlöw som både kan sjunga och dansa. Snygga popkillar brukar det gå bra för och all kredd till Schweiz som inte har siktat på toppen de senaste decennierna.”

Greklands Katerine Duska.
Greklands Katerine Duska.Foto: TT bild

Grekland

Artist: Katerine Duska

Bidrag: ”Better love”

”Om jag fick bestämma skulle Grekland vinna i år. Jag älskar den! En modern poplåt som inte känns insmickrande utan mer hypnotisk. Tankarna går till Florence & the Machine och även Annie Lennox under hennes storhetstid. Den är svårsjungen men sätter Katerine den live kan det bli magiskt.”

Nina Andréns bubblare att hålla ögonen på: Azerbajdzjan, Danmark, Malta och Cypern.

Nina Andrén är Metros Eurovision-expert.
Nina Andrén är Metros Eurovision-expert.

klar

Artikellänk är kopierad

Anneli Wikström
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro