ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Vinterkräksjukan härjar fortfarande

TT · 23 Apr 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011

Foto: SCANPIX


klar

Artikellänk är kopierad

Vinterkräksjukan släpper inte riktigt greppet denna vår. Det är oroväckande inför nästa år.

Risken finns att den svåra fjolårsvintern upprepar sig.-Kurvan pekar uppåt och det är absolut fel trend vid den här tiden på året, säger chefsmikrobiolog Kjell Olof Hedlund på Smittskyddsinstitutet till TT. De senaste rapporterna från olika laboratorier i landet gäller andra veckan i april och antalet drabbade ökar.Framför allt kan virusets ökning spåras i västra Sverige - exempelvis i och kring Göteborg, Borås och Halmstad.Slagsidan åt väst har inga särskilda orsaker. Variationer över landet inte är ovanliga från år till år.Däremot bådar inte den sena ökningen, i kombination med att vintern varit tämligen beskedlig på kräkfronten generellt sett över landet, inte särskilt gott inför kommande vinter.-Statistiken visar att vinterkräksjukan har ett vartannatårsscenario, och vi måste vara försiktiga nästa vinter, säger Kjell Olof Hedlund. Blommar till höstenTT: När vänder kurvan ner?-Den här veckan hoppas jag, men den är speciell eftersom den inte haft sin topp. TT: Ska man börja tala om vårkräksjuka i stället?-Nej, statistiken sett över en längre period handlar om november/december till och med april. Uppgången nu i april har en klar parallell i kurvan för två år sedan, då toppen kom efter en lugn vinter.-Det var då det virus kom som gav upphov till den svåra vintern 2006/07, säger Kjell Olof Hedlund. – Nya virusstammar kan komma på våren, men hinner inte etablera sig utan blommar upp på hösten. – Så kan det bli även i år.

Har blivit värreArbetet med att analysera de senaste proverna pågår och nästa vecka vet man om det handlar om nya stammar. I fjol gav inte vinterkräksjukan med sig överallt förrän framåt midsommar, vilket gjorde läget extra bekymmersamt inom vården.-Den tär väldigt mycket på resurser och många inom vården gick på knäna i fjol, säger Kjell Olof Hedlund. -Den senaste uppgången också extra olägligt med tanke på den pågående konflikten. TT: Blir problemet med vinterkräksjukan större och större?-Ja, den stora trenden är att det blivit värre på senare år och det gäller generellt i norra Europa, USA, Japan och Australien.

klar

Artikellänk är kopierad

TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro