ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Vinterväder på väg – här kan det bli snöfall i veckan

Filip Joelsson · 23 Okt 2018
Uppdaterad 23 Okt 2018
Götaland och Svealand kan få säsongens första snöfall till helgen.

Götaland och Svealand kan få säsongens första snöfall till helgen. Foto: IBL


Brittsommaren är över och hösten har nu ett stadigt grepp om landet. Och snart kommer även en dos vinter göra tillfälligt besök. "Det kan bli minusgrader och snöfall hela vägen ned till södra Götaland, säger meteorologen Martin Hedberg.

klar

Artikellänk är kopierad

Landets norra delar har redan haft minusgrader och lokala snöfall under hösten. Men för boende i Svealand och Götaland kommer kanske helgens köldsmocka som en smärre chock.

På flera håll finns till och med chans, eller risk, för snö.

– Det som händer är att nordliga vindar drar med sig kalluft över Skandinavien under fredagen vilket resulterar i temperaturer runt nollstrecket, eller till och med under nollan, hela vägen ned till södra delarna av Götaland under helgen, säger Martin Hedberg, meteorolog på Vädercentralen.

”Vitt på marken”

Den kalla luften gör att regnskurar kan övergå till snöblandat regn eller snöfall.

– På sina håll kommer det sannolikt bli vitt på marken och ett par centimeter blötsnö. Speciellt kring Östersjökusten och Småland där havet tillför fukt, säger Martin Hedberg.

”Läge lämna bilen hemma”

Även Stockholm kan få sig en dos snö till helgen, men förmodligen inte mängder nog för att ställa till med kaos i kollektivtrafiken.

– Däremot kan det vara läge att lämna bilen hemma tycker jag. I alla fall om man inte har året-runt-däck, säger Hedberg.

Snövädret gör bara tillfälligt besök. Redan i början av nästa vecka stiger temperaturerna igen.

– Man kan se det här som en försmak på vintern. I början av nästa vecka blir det 5-6 grader varmare i hela Sydsverige, och den snö som eventuellt fallit kommer då att tyna bort, säger Martin Hedberg.

klar

Artikellänk är kopierad

Filip Joelsson
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro