ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Virala bilderna från USA:s gränskontroll – det här är sant och falsk

Valerie Kaspersen · 26 Jun 2018
Uppdaterad 26 Jun 2018
Många bilder har spridits från USA:s gränskontroller.

Många bilder har spridits från USA:s gränskontroller. Foto: John Moore och AP


Familjeseparationerna i USA har rört upp starka känslor världen över. Bilder på familjer som slits ifrån varandra och gråtande barn i burar har spridits på sociala medier. I vissa fall med en korrekt beskrivning och i andra fall med en missvisande eller felaktig beskrivning. Vi har tittat närmare på några av de virala bilderna.

klar

Artikellänk är kopierad

Foto: TT/ Zara

1. Melania Trumps jackaDen 21 juni besökte Melania Trump ett av de läger där barn som blivit separerade från sina familjer befinner sig. Hon fångades på bild iklädd en militärgrön jacka med en text bak på ryggen innan hon träffade barnen. Bilden spreds snabbt på sociala medier och bekräftades vara en likadan jacka som går att köpa på Zara med motivet “I really don’t care. Do u?” på ryggen. Melania Trumps presstalesperson Stephanie Grisham skrev senare på Twitter att hon önskade att folk slutade bry sig om hennes val av kläder.

President Donald Trump var dock snabb med att skriva på Twitter att texten var ett ställningstagande – mot “fake news-media”.

2. Barnen i lagerlokalen

En översiktsbild från ett av lägren i Texas fick stor spridning och har använts av flera olika medier för att beskriva situationen som pågår i USA. Bilden är äkta och visar ett faktiskt läger i Texas.

Bilden som bland annat använts av Time Magazine.
Bilden som bland annat använts av Time Magazine.Foto: John Moore

3. Den gråtande flickan

En bild på en gråtande flicka fick stor spridning i juni och blev något av en symbol för Trumpadministrationens gränspolitik. Den användes bland annat av Time Magazine för att illustrera situationen i USA. Bilden togs av fotografen John Moore den 12 juni vid gränsen efter att nolltolerans-policyn trätt i kraft.

Konservativa Daily wire publicerade en artikel som antydde att amerikanska medier som CNN och Washington post skulle ha hävdat att flickan hade separerats från sin mamma, vilket hon inte hade. Enligt Snopes stämmer inte anklagelserna från Daily wire, inget av medierna hade påstått att flickan separerats från sin mamma.

Foto: Skärmdump Instagram

4. Barnet med nummerlappen

En bild på en liten pojke med en nummerlapp på tröjan började cirkulera på sociala medier 17 juni. I inlägget förklarar man att pojken blivit tilldelad en nummerlapp och jämförde detta med hur fångar i koncentrationslägren under andra världskriget fick nummer tatuerade på armarna. Originalbilden dök först upp i en opinionsartikel i New York Times med rubriken “You Can’t Be Pro-Life and Against Immigrant Children”. Enligt Snopes är bilden tagen när pojken och hans pappa omhändertas av USA:s gränspolis. Det här innebär alltså att de inte har fått kläder av staten. Tröjan är pojken egna och numret på tröjan är alltså en del av designen.

Foto: TT/ AP Photo/Patrick Semansky

5. Mamman återförenas med sitt barn

En mamma och hennes 7-åriga son fick återförenas efter att hon stämt Trumpadministrationen i federal domstol. De hade separerats efter att ha sökt asyl i USA. Washington Post och flera andra medier rapporterade om händelsen från flygplatsen Baltimore-Washington International Thurgood Marshall 22 juni.

6. Gråtande pojke i bur

Bilden på den gråtande pojken i en bur spreds som en löpeld på sociala medier som ett bevis på det omänskliga i gränspolitiken. Viralgranskaren har tidigare dementerat påståendet om att pojken ska ha varit inlåst i en bur efter att ha separerats från sin familj vid gränsen. I själva verket är bilden är tagen vid en demonstration mot Trumpadministrationens gränspolitik den 10 juni utanför Dallas city hall.

7. Ljudklippet med gråtande barn 

Ett ljudklipp där man kan höra flera barn gråta i ett läger publicerades av ProPublica på Youtube den 18 juni 2018. I klippet kan man höra barn gråta och säga “mami” och “papi”. Ljudklippet spelades in av en anonym person som fört klippet vidare till människorättsadvokaten Jennifer Harbury, hon har i sin tur gett det vidare till Propublica.

klar

Artikellänk är kopierad

Valerie Kaspersen
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro