ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Virtual-reality mask lurar höns att de är frigående

Tomas Lundin · 25 Maj 2014
Uppdaterad 25 Maj 2014
Virtual-reality mask lurar höns att de är frigående En icke-fungerande modell för virtuell frigång. 

Virtual-reality mask lurar höns att de är frigående En icke-fungerande modell för virtuell frigång.  Foto: Second Livestock


Lösningen för framtidens etiska hönserier eller en cynisk Matrix” för fjäderfän? Projektet Virtual Freerange lämnar ingen oberörd, och det är precis det som är meningen. – Vi måste tillgodose vår hunger efter kött och samtidigt ge djuren ett så värdigt liv som möjligt, säger projektledaren Austin Stewart.

klar

Artikellänk är kopierad

Virtual-reality mask lurar höns att de är frigående 
  Den här idealbildern skulle kunna möta hönsen, samtidigt som de är inlåsta i ...
Virtual-reality mask lurar höns att de är frigående Den här idealbildern skulle kunna möta hönsen, samtidigt som de är inlåsta i ...Foto: Second Livestock
Virtual-reality mask lurar höns att de är frigående 
  ... de här behållarna.
Virtual-reality mask lurar höns att de är frigående ... de här behållarna.Foto: Second Livestock

Idén är att med en specialdesignad virtual reality-mask ge hönsen upplevelsen av att de är frigående medan de i själva verket tillbringar hela sina liv hopträngda inomhus. Second Livestock är ett tankefoster från Austin Stewart, forskare vid Iowa State-universitetet.

– I nuläget skulle det vara billigare med frigående höns men snart kommer all den ytan behöva användas för att odla grödor, säger Austin Stewart i ett mejl till metro.se 

I vissa medierapporter framställs Second Livestock – namnet är en flirt med den mänskliga virtuella världen Second Life –  som ett kommersiellt projekt på prototypstadiet, men i själva verket är det främst ett sätt att väcka våra tankar kring djurhållning i framtiden. 

– Om det inte sker ett omfattande kulturskifte ser jag inte att vår art kommer att sluta äta kött så vi behöver ett sätt att tillgodose vår hunger och samtidigt ge djuren ett så bra liv som möjligt, säger Austin Stewart.

Stewart säger att hans forskning ställer frågor om två saker: djurhållning och människohållning. 

– Även Second Livestock är en dyster framtidsvision är den inte så långt ifrån hur vi behandlar oss själva. Vi tillbringar det mesta av vår tid inträngda i små lådor. Vi försöker allt mer komma ut ur våra lådor virtuellt och söker upplevelser i dataspel, filmer eller Chat roulette som vi annars inte kan uppleva.

Precis som all sci-fi är det kittlande att Second Livestock ligger på gränsen till det möjliga. Kanske är det inte så långt borta. Nyligen presenterades i alla fall ett virtual reality-projekt där du som människa kan uppleva hur det är att vara en fågel. 

– Det tog det från att vara science fiction till att ha en bas i verkligheten, säger Austin Stewart.

klar

Artikellänk är kopierad

Tomas Lundin
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro