ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Virtuella möten blir självklara i framtiden

Kristian Borglund · 19 Okt 2010
Uppdaterad 11 Feb 2011
Anna Rehnström som sitter i Solna har ett virtuellt internmöte med kollegerna i Örebro.

Anna Rehnström som sitter i Solna har ett virtuellt internmöte med kollegerna i Örebro. Foto: Urban Brådhe


klar

Artikellänk är kopierad

"Virtuell kompetens" blir allt viktigare i arbetslivet. Häng med Anna Rehnström som just påbörjat ett virtuellt möte i Solna.

En fråga som lär bli vanligare på anställningsintervjuer under åren framöver – i takt med att tekniken med videokonferenser och "live meetings" förenklas, sjunker i pris och görs mer tillgänglig – är denna: Hur mycket erfarenhet har du av att kommunicera virtuellt?

Enligt Ghislaine Caulat, internationell expert i virtuellt ledarskap på besök i Sverige, är det en kompetens som kan tränas upp. Och det kan vara värt mödan:– Min forskning visar att folk öppnar sig snabbare virtuellt än när man träffas "på riktigt". Men det förutsätter att man skapar en vinnande möteskultur, säger hon, och ger tre tips (se under bilden till höger).

Här i Solna ska mötet just börja. Eller sker mötet i Örebro? Det är där de andra sitter. Det virtuella arbetsklimatet innebär nya sätt att förhålla sig till geografiska platser.

Anna Rehnström, som är ansvarig för generisk infrastruktur på EDB Sverige, säger:– Resandet i företaget minskade i fjol med 31 procent, medan videokonferenserna ökade med 43 procent. Vi har virtuella möten om alltifrån hr-frågor till tekniker som har möten om sina  expertkompetenser.

Så blir du virtuellt kompetent

Skapa rum för spontanitet"Virtuella möten blir lätt rigida. Ofta ges inget utrymme för spontanitet och för att våga avbryta var-andra. Det kan hämma vissa typer av diskussioner. Låt det därför bli en del av den virtuella kulturen att kunna avbryta varandra – precis som face to face."

Lägg tid på det sociala"Virtuella möten tenderar att ignorera värdet av det förtroendeskapande småprat som sker när man träffas. Om man vill skapa goda relationer och uppnå goda resultat behöver man till exempel ägna en hel del tid åt att prata om vad deltagarna gjorde i helgen."

Behåll seriositeten"Kvaliteten på virtuella möten som sker via datorn eller telefon kan sänkas drastiskt om någon av deltagarna är med från tåget eller hemifrån, med oljud  i bakgrunden. Det stör för alla. Det mindset som odlas är att mötet inte är så seriöst."

klar

Artikellänk är kopierad

Kristian Borglund
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro