ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Virus i mobilen? Så här tar du reda på det

Aron Andersson · 4 Aug 2013
Uppdaterad 27 Okt 2016
Så avslöjar du virus på din mobil Mobilvirusen ökar i en rasande takt.

Så avslöjar du virus på din mobil Mobilvirusen ökar i en rasande takt. Foto: Alamy/IBL/Metro


Mobilvirusen ökar i en rasande takt, varnar säkerhetsexperter. Så kan du avgöra om du är drabbad.

klar

Artikellänk är kopierad

De smarta mobilerna är inte smarta nog att överlista virus. Antalet skadliga program som letar sig in i lurarna blir fler för varje dag. 2013 var hundrade androidmobil smittad av virus, en ökning med 600 procent jämfört med året innan.► LÄS MER: Varnar: Nytt virus kapar Androidtelefoner

–  Om trenden håller i sig så kommer det att se lika illa ut för Android framöver som det gör för Windowsdatorer i dag, säger David Jacoby, säkerhetsexpert på Kaspersky Lab till Metro.

I dag är skadlig kod och virus i mobilen inget stort hot för de flesta, men det beror enligt David Jacoby på att de som utvecklar programmen fortfarande testar sig fram. Det mobila operativsystemet Android finns dessutom i så många olika versioner på olika mobiltelefoner att det är extra utsatt. – Du kan gå in i en butik och köpa en ny mobil, men få en gammal version av Android. Den situationen är vi inte vana vid. Den som köper en ny dator förväntar sig senaste Windows, men så är det inte med Android. De billigare telefonerna har oftast en lite äldre version.► LÄS MER: Därför ska du undvika appar som gör mobilen till ficklampa

När säkerhetshål ska täppas till är det framförallt de nyare versionerna av operativsystemet som uppdateras, vilket gör att många mobiler kan hamna i riskzonen. Och anledningen att mobilerna hackas kan vara flera. – Många tänker att de inte har något viktigt på mobilen. Men har du flera kontakter med mejladress, då är de värda pengar. De som sysslar med skadlig kod vill samla in så mycket information som möjligt, filtrera den och sedan sälja vidare, säger David Jacoby.

klar

Artikellänk är kopierad

Aron Andersson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro