ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Virus sprids på Facebook Messenger – ser ut att vara Youtubeklipp

Natalie Demirian · 28 Nov 2017
Uppdaterad 28 Nov 2017
Klicka inte på viruset.

Klicka inte på viruset. Foto: Skärmdump


Är du en av alla som fått ett meddelande av en vän på Facebook Messenger som ser ut att vara ett Youtubeklipp? Du är inte ensam. Återigen sprids ett virus på Facebook som du bör undvika att klicka på.

klar

Artikellänk är kopierad

Det här är inte första gången som virus sprids via Facebookchatten Messenger. Många användare har de senaste dagarna rapporterat om att de har fått vad som ser ut att vara länkar till Youtubeklipp från sina vänner, följt av texten ”kolla här”, sitt namn och en emoji, som kan variera.

Så här ser det ut i Messenger:

Men länken leder inte till ett Youtubeklipp, utan går ut på att du leds till en Facebookkommentar som i sin tur leder dig till en video – och sedan till en sida som vill att du ska logga in på Facebook, för att kunna kapa ditt lösenord. Nätfiske, eller phishing, är en metod för att lura användare att dela med sig av känslig information.

Så här ser sidan ut som man leds till om man klickat på länken:

Klickar du vidare på kommentaren leds du vidare till en phishing-sida:

Har du råkat klicka på länken eller sprider du viruset ofrivilligt till dina vänner?

Då bör du ändra ditt lösenord på Facebook, någonting du kan göra här.

Ett bra tips är också att sätta på så kallad tvåfaktorsautentisering, någonting som gör ditt konto mycket starkare och säkrare. Så här gör du det.

klar

Artikellänk är kopierad

Natalie Demirian
Natalie Demirian
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro