ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Virusspridare utnyttjar svenska datoranvändare

Stockholm TT · 21 Aug 2006
Uppdaterad 18 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Som vanligt sprids viruset via e-posten. Via en bilaga med namnet "rakningen.exe" eller "rakningen.zip" överförs en liten programslinga till den oförsiktiges dator.

När de första rapporterna om det nya viruset nådde IT-säkerhetsföretagen, handlade det om ett mejl där texten berättade att någon "vänlig själ" skickar runt ett gratisprogram, som stoppar olika typer av oönskad e-post. Det vill säga ett spamfilter alldeles gratis.

Den som öppnar filerna går dock på en mina och får programmet överfört till datorn. Koderna avslöjas Programmet öppnar en bakdörr i datorn, som gör det möjligt att följa vad användaren gör på datorn. Genom till exempel att följa tryckningar på tangentbordet går det att avslöja hemliga koder till internetbanken.

I nyare versioner kallas meddelandet Haxdoor. Där kan angriparen via bakdörren helt enkelt ta över den angripna datorn.

Sveriges IT-incidentcentrum (Sitic), en organisation inom Post- och telestyrelsen (PTS) konstaterade i den nyligen publicerade halvårsrapporten över olika IT-attacker mot svenska dataanvändare, myndigheter och företag, att attackerna blir vanligare och allt mer sofistikerade.

Små osynliga program som via e-posten kommer in i den angripnes dator, avslöjar lösenord, kortnummer, kontonummer och annan information som gör det möjligt att länsa till exempel bankkonton. Dold programvara "Dess trojaner har också blivit påtagligt med avancerade. Den höga takten i utvecklingen av varianter, tyder på att krafterna bakom har kriminella syften och förfogar över avsevärda resurser", skriver Sitic i sin rapport.

Det är inte säkert att den som samlar in informationen själv tänker använda den. Enligt Sitic:s rapport sker en: "Relativt öppen hantering på Internet med annonsering och handel kring kreditkortsinformation, accesskoder, skadlig kod med mera".

I samband med VM och andra evenemang utnyttjas dessa händelser för att lura användare att öppna diverse filer och därmed ofrivilligt installera olika program.

Fotbolls-VM var inget undantag då flera bedrägeriförsök genomfördes och flera specialutformade programvaror spreds över nätet.

Bland annat en "oddskalkylator" för pokerspel, vilket i själva verket också innehöll en liten dold programvara med helt andra syften än att hjälpa hugade pokerspelare.

klar

Artikellänk är kopierad

Stockholm TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro