ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

#vispelarintemed gör uppror mot trakasserierna i spelvärlden

Erik Glanell · 13 Feb 2018
Uppdaterad 13 Feb 2018
Flera av personerna som delar med sig av sina berättelser drar sig ifrån att avslöja att de är kvinnor. Ofta i rädsla över att få hat och hot riktade mot sig.

Flera av personerna som delar med sig av sina berättelser drar sig ifrån att avslöja att de är kvinnor. Ofta i rädsla över att få hat och hot riktade mot sig. Foto: Simon Krona/Metro


Berättelser om hot, hat och trakasserier både på arbetsplatsen och i spelchatten. Nu följer gamingvärlden i fotspåren efter #metoo och berättar om förhållandet för kvinnor.

klar

Artikellänk är kopierad

I dag offentliggjordes berättelserna från spelbranschens svar på #metoo som går under hashtagen #vispelarintemed. I uppropet deltar 300 kvinnliga gamers, spelutvecklare och journalister varav några berättar om sina upplevelser i spelen, yrket och i dagliga livet.

Att esporten och spelbranschen tampas med trakasserier och hat har säkerligen inte undgått någon som satt sin fot på en server någon gång. Kvinnor är speciellt utsatta och blir inte sällan påhoppade i spel just bara för det faktum att de är just kvinnor.

För vissa har trakasserierna blivit så kraftiga att kvinnor drar sig från att avslöja sitt kön när de spelar online.

”Jag har helt slutat prata med de jag spelar med. Hör de att jag är tjej så blir det sånt ståhej att det inte går att spela. Värst var det när jag spelade Counter-Strike 1.6. Då blev jag bland annat omringad av mina fyra medspelare med motiveringen att ”vi ska gruppvåldta dig”. Det enda som hände vara att vi förlorade matchen eftersom hela laget jagade mig i stället för motståndarna. Så jag har slutat prata för det hörs direkt att jag är tjej. Kanske borde man skaffa en röstförvrängare?”, skriver en av personerna i uppropet.

Berättelserna har samlats in i samarbete med Tekniska museet som från och med den 21 mars anordnar en utställning av vittnesmålen.

pil
Här är ett axplock av berättelserna i #vispelarintemed

Frågade om han fick runka när vi spelade”Jag har fått motta hot och hat när jag arrangerat spelarrangemang för tjejer och icke-binära. Personer som tyckte att tjejer hörde hemma i köket eller frågade om de kunde få komma och runka medan vi spelade. En publicerade en bild på en person med automatvapen och skrev att det skulle få ”konsekvenser” om vi inte ställde in arrangemanget. Ingenting hände, men det är sjukt att man ens ska behöva fundera över sin säkerhet när det enda man vill är att spela spel tillsammans.”

Är rädd att bli behandlad illa”Jag använder inte voice chat när jag spelar för att jag är rädd för att folk ska behandla mig illa bara för att jag är tjej…”

Alltid kränkande sexuella ord”Förr tyckte jag väldigt mycket om att spela CS:GO och competitive mode i Overwatch. I skrivande stund kan jag inte minnas när jag senast spelade något av det. Varför? För det är 2018 och det är fortfarande inte okej att vara tjej. Jag var ganska duktig på CS:GO när jag spelade. Jag pratade då och då i voice chat men märkte mer och mer att killar började kalla mig dålig, säga att jag inte hörde hemma i spelvärlden utan skulle gå tillbaka till mitt smink och liknande. Det hände att en och annan sade ”vi klarar oss bättre utan en tjej. Gå och ställ dig i köket där du hör hemma”. När jag vann över dem var det ALLTID kränkande ord med sexuell anspelning. Hora, slampa, madrass och liknande. Hur många gånger mina manliga team mates gjorde bort sig var voice chatten knäpptyst bortsett från ”du dödar dem nästa gång”. Jag undrade länge varför jag inte fick samma bemötande. Efter ett tag tröttnade jag på glåporden och de taskiga kommentarerna av den anledning att jag hade samma bemötande av allmänheten i min yrkesroll (anmälningsupptagare hos polisen). Dagligen på mitt arbete för jag höra ”skånefitta”, ”plithora” och dylika ord. Det var inget jag ville höra på min fritid, i den tillflykten från verkligheten jag sökte av spelandet. Idag spelar jag ytterst sällan CS:GO. Enbart med mina vänner. Det är tråkigt då det är ett spel jag brukade älska. Märkligast av allt var att majorieteten av dessa ”toxic players” låter unga. Mycket yngre än mig (är 22 år). Det är 2018 och det skrämmer mig att de flesta är så unga och har den uppfattningen/attityden.”

Frågar om man vill suga kuk”Brukar låtsas att jag är kille eftersom personer man spelar med som man inte känner börjar lägga fruktansvärt otrevliga kommentarer om de får för sig att man är tjej. Då får man frågor om man vill se deras kuk, om man vill suga kuk, att de gillar att slicka fitta osv. Det är viktigt att föräldrar blir medvetna om hur deras barn beter sig på nätet, tror mycket av jargongen hade kunnat bli bättre om föräldrar lägger sig i mer i hur sina barn behandlar andra på nätet. Tror inte att vuxna människor är det största problemet här, utan att barnen spelar utan uppsikt.”

Han ville att jag skulle visa mina bröst när jag var 12 år”Jag var 12 år och spelade ett gratis MMORPG som heter FlyFF. En annan spelare började skriva med mig och frågade efter ett tag om jag var tjej. Jag svarade ja. Han gav mig sin MSN, sa till mig att lägga till den och sen visa mina bröst. Jag hade skrivit att jag var 12 år innan det. Jag blev rädd och bytte server, men han hittade mig på andra servern och fortsatte tjata om mina bröst. Till slut loggade jag ut och spelade inte på en vecka. Och så fort någon började skriva till mig efter det så loggade jag ut direkt.”

Uppmanades hoppa av

”Under min spelutbildning fick jag höra av en manlig student att jag kanske borde hoppa av eftersom jag var tjej och på grund av det inte hade vuxit upp med spelen på samma sätt som han och andra studerande killar hade gjort. Jag hade helt enkelt ingen erfarenhet av spel och därför var inte utbildningen passande för mig. Enligt honom.”

Fler berättelser från spelbranschens upprop går att läsa på Svampriket.se.

klar

Artikellänk är kopierad

Erik Glanell
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro