ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Visselblåsare: Företag samlade in 50 miljoners personuppgifter – åt Trump

Björn Berglund · 17 Mar 2018
Uppdaterad 18 Mar 2018
Ett analysföretag med kopplingar till Donald Trump sägs olovandes ha samlat in personuppgifter från 50 miljoner Facebook-användare.

Ett analysföretag med kopplingar till Donald Trump sägs olovandes ha samlat in personuppgifter från 50 miljoner Facebook-användare. Foto: IBL


Analysföretaget Cambridge Analytica dammsög utan tillstånd personuppgifter från 50 miljoner användare på Facebook och sålde informationen till Trumps valkampanj och till Brexit-kampanjen. Det säger avhoppare från företaget. Nu har Facebook brutit alla band till bolaget och hotar med rättsliga åtgärder.

klar

Artikellänk är kopierad

Det är New York Times och The Guardian-ägda The Observer som kommer med avslöjandet. Tidningarna har pratat med före detta anställda och tagit del av dokument som visar hur Cambridge Analytica har arbetat.

2014 ska företaget ha lanserat en app kallad Thisisyourdigitallife. Via den erbjöds cirka 270 000 Facebook-användare att göra personlighetstester mot betalning under täckmanteln att uppgifterna skulle användas i forskning.

Enligt granskningen samlade företaget i själva verket in personuppgifter från deltagarnas vänner utan att be om lov. Över 50 miljoner människor ska till slut ha funnits kartlagda hos företaget.

Vid den här tiden leddes företaget av Steve Bannon, som ledde Donald Trumps presidentkampanj 2016 och som utsågs till chefsstrateg i Vita huset efter valet.

Företaget sålde sina tjänster för motsvarande 51 miljoner kronor till Trumps valkampanj i juni 2016, enligt USA:s federala valkommission.

Med hjälp av informationen från en fjärdedel av de potentiella väljarna i presidentvalet kunde Cambridge Analytica analysera deras åsikter och skräddarsy politiska budskap som skickades ut.

– Vi utnyttjade Facebook till att skörda miljontals människors profiler. Och för att bygga modeller för att utnyttja vad vi visste om dem och rikta in oss på deras inre demoner. Det var grunden som hela företaget byggde på, säger 28-årige visselblåsaren Christopher Wylie, till The Observer.

Trots att Facebook 2015 fick information om att personuppgifter samlades in i en skala utan motstycke gjorde sociala medier-jätten inget för att stoppa saken. Det bekräftar nu Facebook själva, skriver the Observer.

Intrånget beskrivs som ett av de största hittills hos Facebook och på fredagen meddelade Facebook att man kapat alla band till Analytica och dess ägarbolag Strategic Communication Laboratories.Cambridge 

Enligt The Observer skedde detta efter att Analytica vägrat radera personuppgifter som samlats in utan att fråga om lov.Cambridge 

”Vi kommer att vidta rättsliga åtgärder om det är nödvändigt för att hålla dem ansvariga och till svars för något som helst olagligt beteende”, skriver Facebook i ett uttalande.

klar

Artikellänk är kopierad

Björn Berglund
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro