ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Visslare – se upp innan du läcker

Keiron Monks, Metro World News · 12 Jul 2013
Uppdaterad 14 Jul 2013

Sitter du på en hemlighet lika explosiv som Edward Snowden? Så här avslöjar du din regerings övertramp – och håller ryggen fri.

klar

Artikellänk är kopierad

Se till att du inte blir fast på en flygplats – före du ska läcka hemlig information.
Se till att du inte blir fast på en flygplats – före du ska läcka hemlig information.Foto: Graham Hughes

Edward Snowden verkade riktigt smart innan hans avslöjande av NSA-filer fick honom att hamna i en situation liknande den i Tom Hanks filmen "The Terminal". Med denna guide kommer du inte att behöva Julian Assanges hjälp.

1. Fixa asyl först, så läcker du från ditt nya värdland när du väl kommit dit.

Det verkar självklart, men stressen med indragna pass och flygplatsfängelser kan undvikas om du gör din hemläxa, fixar en uppgörelse med ett nytt land och emigrerar dit innan du låter informationsbomben brisera. 

– Det är en bra idé att kolla vilka länder som är sympatiska, varje stat har rätt att neka en utlämning för politiska överträdelser. Det är större chans att länder med en stark motvilja mot ditt land stödjer dig, säger professor Guy Goodwin-Gill, specialist på internationell flyktinglag på Oxforduniversitetet i England.

2 Ospårbara kommunikationer

Den bästa sortens läcka är ansikte-mot-ansikte, à la "Deep Throat" i Watergate-skandalen, eller att skicka informationen med snigelpost. Om den möjligheten saknas, använd en ny bärbar dator, köpt med kontanter, för att slippa synkronisering och platsidentifierande cookies. Använd en telefon med kontantkort med batteriet urtaget för att slippa dela John McAfees öde – han avslöjades av en iPhone när han försökte fly till Guatemala. 

3. Anlita advokater

Snowdens misstag avslöjar en rejäl brist av professionell rådgivning, vilket skulle ha stoppat honom från att läcka från Hong Kong – ett land som helt saknar struktur för att handha politiska flyktingar. En advokat hade också sagt emot Wikileaks råd om att sikta mot Latinamerika via Moskva, och hade kunnat säkra ett bättre avtal om Snowden hade tvingats tillbaka till Staterna. 

4. Starta din egen fan club

Populära folkrörelser förändrar perspektiv och utövar påtryckningar på myndigheterna – stödet för Bradley Manning har stärkt hans försvar och åklagarna har frivilligt uteslutit dödsstraffet. 

– Starta en websajt så att dina anhängare kan följa ditt fall, visa upp din sida av saken, och viktigast av allt, ge bidrag för att stödja ditt försvar, säger CIA-visslaren John Kiriakou. 

– Skaffa stöd från medborgarrättsgrupper som kan förklara för allmänheten varför det du gjorde är så viktigt. 

5. "Kolla alltid i backspegeln"

Eller "titta alltid bakom dig", råd från en annan NSA-läcka, Thomas Drake. En påminnelse om att även om du kommer undan kommer det alltid att finnas de som är efter dig.

Förbättra dina chanser genom att lära dig att avslöja spioner som låtsas vara vänner eller ortsbor, bibehåll en hög säkerhetsnivå och du kanske slipper dela öde med Leon Trotsky, som avrättades av hemliga Sovjetagenter i Mexiko.

klar

Artikellänk är kopierad

Keiron Monks, Metro World News
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro