ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Vit jul bara i norr

Ulrica Widsell · 15 Dec 2013
Uppdaterad 15 Dec 2013

Det blir ingen vit jul i år – förutom längst upp i norr. Enligt väderprognoserna blir det mildväder med plusgrader och risk för regn på de flesta håll i landet. "Det ser inte så roligt ut", säger Christoffer Hallgren, meteorolog på Foreca.

klar

Artikellänk är kopierad

Foto: TT

Ingen snö på väg och fortsatt varma temperaturer. Det är vad som väntar enligt både Forecas och SMHI:s tiodygnsprognoser.

– Efter senaste årens vita vintrar blir man kanske extra besviken nu. För att få snö måste man åka rätt långt norrut, säger Christoffer Hallgren, meteorolog på Foreca.

I fjällen och längst upp i norr är det troligt att den snö som redan finns ligger kvar och att det kan komma mer snö. I snörika områden i fjällen har det hunnit bli mellan tre-sex decimeter snö. I Dalarna ligger det omkring två decimeter snö nu, men mildvädret som väntas gör att risken är stor att den vita julen töar bort där, liksom i södra delarna av Norrland.

Mest snö i Sverige finns det i Katterjåkk, nära Riksgränsen och Kiruna. Där ligger det cirka en meter snö just nu.

Hur resten av jullovet och nyårsvädret blir är för tidigt att säga ännu. Tiodygnsprognoserna sträcker sig fram till juldagarna.

– Jag håller tummarna för att det blir mer vinterväder snart. Det finns inget annat man kan göra, säger Christoffer Hallgren.

Stockholmsvädret ser lite finare ut med uppehåll och kanske några solglimtar nu efter helgens regn och gråväder. Temperaturerna blir mellan 1-6 plusgrader dagtid ända fram till julafton som ser ut att bli molnig, men inget regn.

– Det är ovanligt milt. Senaste veckan har temperaturen legat 2-3 grader varmare än normalt, säger Christoffer Hallgren.

I Göteborgstrakten blir det milt blandväder med både regnskurar och lite sol och på julafton ser det ut att bli molnigt. Temperaturerna under perioden varierar mellan 3- 8 grader plus.

Samma i Skåne där exempelvis Malmö, Lund och Helsingborg får mildväder med både regnskurar och några solstunder och temperaturer kring plus 5 grader dagtid.

I stora delar av landet blir det också kring 5 plusgrader under dagarna nu fram till jul.

– Om det blir regn eller inte på julafton går inte att säga nu. Det är för långt fram i prognoserna. Men det ser ostadigt ut, så det finns risk att det blir regn, säger Christoffer Hallgren.

Det milda vädret beror på ett högtryck som ligger över östra Europa som innebär att vi får upp varma vindar från södra Europa till oss, medan delar av östra Europa tvärtom har fått kallare väder och exempelvis Jerusalem har överraskats av snöstormar senaste dagarna.

LÄS OCKSÅ: Halt på landets vägar 

klar

Artikellänk är kopierad

Ulrica Widsell
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro