ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Vit makt-rörelse utbuad vid marsch i Washington

Filip Joelsson · 13 Aug 2018
Uppdaterad 13 Aug 2018
Ett 20-tal vit makt-anhängare möttes av tusentals motdemonstranter i Washington.

Ett 20-tal vit makt-anhängare möttes av tusentals motdemonstranter i Washington. Foto: IBL


Ett år efter vit makt-marscherna i Charlottesville, som krävde ett människoliv, ordnade högerextremister en ny manifestation i Washington på söndagen. Men tåget buades ut av motståndare, som enligt rapporter var uppemot 100 gånger fler.

klar

Artikellänk är kopierad

I samband med årsdagen av förra årets vit makt-manifestation i Charlottesville, där en högerextremist körde rakt in i en grupp motdemonstranter och dödade en 32-årig kvinna, ordnade rörelsen en uppföljande manifestation på söndagen.

Manifestationen, som gick under namnet ”Ena högern 2”, beskrevs av högerextremister som en uppföljning till fjolårets manifestation, och säkerhetspådraget var därför stort i huvudstaden.

Redan innan vit makt-rörelsen påbörjade sin manifestation i anslutning till Vita Huset hade tusentals motdemonstranter samlats, rapporterar Sveriges Radio.

–Vitmaktanhängarna har ingen plats i vår stad eller i det amerikanska samhället och jag vill göra vad jag kan för att de ska veta att de är ovälkomna och att vi kommer att bekämpa dem, säger Jessica som är statstjänsteman, till SR.

Enligt amerikanska medier dök endast ett 20-tal högerextremister upp under manifestationen, trots att rörelsen på förhand anmält att de skulle blir närmare 400. Motdemonstranterna var enligt rapporter uppemot hundra gånger fler till antalet, och ropade ut budskap som ”nazister, åk hem” och ”ut ur vår stad”.

Årets manifestation blev betydligt lugnare än fjorårets i Charlottesville, och inga personer ska ha kommit till skada.

klar

Artikellänk är kopierad

Filip Joelsson
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro