ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Vita huset fick Bodström att slå till mot fildelare

Peter Herkel · 2 Jun 2006
Uppdaterad 16 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Det var på Vita husets order som svensk polis stängde ner fildelningsnätverket Pirate Bay och grep tre personer i onsdags.

Justitieminister Thomas Bodström vek sig för den amerikanska regeringen trots att den svenska expertisen varnat för att han inte har lagen på sin sida, enligt SVT:s Rapport.

Det var Hollywoods intresseorganisation MPAA som krävde att de svenska myndigheterna skulle vidta åtgärder mot Pirate Bay. De kontaktade det amerikanska utrikesdepartementet, som därför kallade en svensk regeringsdelegation till möte i USA i april.

Det svenska justitiedepartementet beordrade därefter åklagare och polis att agera. Men deras reaktion var att rättsläget är oklart. Då kontaktade Thomas Bodströms närmaste man rikspolischefen och riksåklagaren och pressade dem att handla, enligt Rapports källa.

Solklart ministerstyre, hävdar centerpartiets rättspolitiske talesman Johan Lintander. – Det första jag gör i morgon är att KU-anmäla Thomas Bodström, säger han. Los Angeles Times skriver att amerikanska medieföretag upprepade gånger klagat till den svenska regeringen.

klar

Artikellänk är kopierad

Peter Herkel
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro