ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Vita huset ryter ifrån – transpersoner ska få välja toalett

JENNI KARLSSON · 13 Maj 2016
Uppdaterad 13 Maj 2016
Det ska inte finnas någon "toalettlag" på skolor runt om i USA.

Det ska inte finnas någon "toalettlag" på skolor runt om i USA. Foto: Alamy


Nu ska transsexuella elever på skolor i USA få använda den toalett som de anser passar sin könsidentitet. Det efter ett nytt förordnande från Vita huset och Obama–administrationen, rapporterar New York Times.

klar

Artikellänk är kopierad

New York Times har tagit del av det förordnande som kommer skickas ut till alla USA:s skoldistrikt under fredagen. Brevet beordrar skolor att låta transsexuella elever att använda den toalett de anser passar deras könsidentitet. Det för att transpersoner ska känna sig trygga på när de använder skolans toaletter.

– Ingen elev ska behöva känna sig ovälkommen på skolan, säger USA:s utbildningsminister John King Jr.

►LÄS MER: Här är de amerikanska stater som tillåter hbtq-diskriminering

Men bestämmelsen är inte juridiskt bindande, enligt New York Times. Dock kan skolor komma att dras inför rätta eller bli av med sitt statliga bidrag om de inte följer riktlinjerna.

– Vi måste se till så att våra unga vet att de har rätt till en bra utbildning – utan trakasserier, diskriminering och våld – oavsett vem de är och var de kommer ifrån, säger King Jr.

►LÄS MER: Maria Ramnehill: Släpp fascinationen för transpersoners kroppar

Aktionen från Vita huset kommer två månader efter att delstaten North Carolina införde den omdebatterade ”toalettlagen” som inte tillåter transpersoner att själva välja vilken toalett de vill använda.

klar

Artikellänk är kopierad

JENNI KARLSSON
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro