ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Vita prickar i halsen? Det här kan det vara

Theodor Bürki · 27 Feb 2017
Uppdaterad 31 Maj 2018
Har du sett vita prickar i halsen? Då kan det vara tonsillstenar.

Har du sett vita prickar i halsen? Då kan det vara tonsillstenar. Foto: IBL/Montage


Halsfluss eller en ofarlig samling bakterier? Vita prickar i halsen behöver nödvändigtvis inte vara lika med sjukdom. Metro har frågat överläkare Lars Lindqvist när man bör vara orolig – och hur man undviker vårens smittor.

klar

Artikellänk är kopierad

Med våren kommer solljus och energi, men också en ökad infektionsrisk. En sjukdom som inte sällan florerar bland massorna är halsfluss vars symtom är feber, halsont och vita prickar på den sjukes halsmandel. Lars Lindqvist är överläkare på infektionskliniken vid Karolinska Universitetssjukhuset och menar att det nödvändigtvis inte behöver vara farligt, men att man ska vara på sin vakt om det börjar göra ont och svullna upp.

– Prickarna i sig är inte nödvändigtvis farliga, det är oftast den bakomliggande infektionen som man bör oroa sig för. Börjar det göra ont så bör man uppsöka vård, säger Lindqvist.

De vita prickarna kallas för tonsillstenar och bildas av bakterier och beläggningar i munhålan, varför de ofta följer på en infektion likt halsfluss. Det går att ta saken i egna händer och pilla ut de små – och ofta illaluktande – stenarna, eller gurgla sig fri med munskölj. Först om själva halsmandeln börjar kännas öm och svullen finns anledning att oroa sig.

– Smärta och svullnad kommer före de små stenarna om du är sjuk, förklarar Lindqvist.

Kan du ha tonsillstenar utan att vara sjuk?

– Det är inte ovanligt att friska personer har tonsillstenar. Det beror på att halsmandeln är en körtel som har små gropar i sig, i vilka bakterier samlas och frodas.

Påverkar de kroppen på något vis?

– Inte nödvändigtvis. De kan upplevas som jobbiga då de både smakar och luktar illa.

Att undvika att få tonsillstenar är svårt, likväl som infektioner under vår och höst. För att bli av med tonsillstenar kan man trycka lite lätt på sin halsmandel med en tops eller liknande, tipsar Lindqvist. Vad gäller infektioner är det desto svårare.

– Att förebygga en infektion är svårt. Det kräver i princip att man ändrar hela sitt sociala liv. Men i allmänhet är bra handhygien en viktig faktor, säger Lindqvist.

klar

Artikellänk är kopierad

Theodor Bürki
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro