ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Vitval i norskt vatten misstänks för ryskt spionage

Sophie Tanha · 29 Apr 2019
Uppdaterad 29 Apr 2019
Valen hade en sele från St Petersburg på sig.

Valen hade en sele från St Petersburg på sig. Foto: Skärmdump/Genrebild


En val som sökt kontakt med norska fiskare kan vara rysk spion, enligt norska marinbiologer. Valen hade på sig en sele som enligt experter skulle kunna användas för att fästa kameror och spioneringsverktyg.

klar

Artikellänk är kopierad

– Om den här valen kommer från Ryssland, vilket det finns många skäl till att tro, så är det inte ryska forskare utan snarare flottan som ligger bakom det, säger Martin Biuw från norska havsforskningsinstitutet till norska nyhetskanalen NRK. .

Det var två fiskare som lade märke till vitvalen tills havs i närheten av den norska ön Ingøy.

– När den närmade sig oss såg vi att den hade en konstig sele på sig. Den är väldigt tam och verkade be oss om hjälp, säger fiskaren Joar Hesten till NRK.

Metod från kalla kriget

På selen stod det ”St Petersburgs utrustning”. Enligt experterna kan den användas för att fästa utrustning som kameror på.

– Det här är inte en metod som forskare använder, och så långt som jag vet märker inte ryska forskare vitvalar, säger Martin Biew till NRK.

Om valen används av den ryska flottan skulle det inte vara första gången. Enligt The Guardian ska Ryssland ha använt havsdjur för sin underrättelsetjänst under kalla kriget.

Populär bland bybor

Efter att ha befriats från sin ryska sele har vitvalen hängt kvar i närheten till byn Tufjord. Där låter han sig klappas av befolkningen och visar upp tricks för dem.

– Det verkar som om han brukar få uppdrag och sysselsättas. Han är uppenbarligen van att plocka upp saker från havsbotten och ge den till dem som tränar honom, säger Linn Sæther som bor i byn till NRK.

Vad som ska hända valen nu är oklart. Det är inte säkert att den överlever ett liv i det vilda om teorin att den varit i ryskt fångenskap stämmer:

– Den måste lära sig att hitta mat på egen hand. Valar är också ett socialt djur som vanligtvis bor i flockar. Då måste den kunna hitta en flock, och det är inte alltid lätt om det har varit i fångenskap länge och kanske inte förstår de sociala reglerna, säger Audun Rikardsen, valforskare vid Norges arktiska universitet i Tromsø till NRK.

klar

Artikellänk är kopierad

Sophie Tanha
Sophie Tanha
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro