ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Vivienne Westwood: Konsumera mindre

Kenya Hunt · 26 Apr 2012
Uppdaterad 26 Apr 2012
Vivienne Westwood: Konsumera mindre

Vivienne Westwood: Konsumera mindre


Modelegendaren Vivienne Westwood är numera även berömd för att använda sina visningar som en plattform för att rädda planeten. I Westwoods värld handlar det inte om Earth Day. Hon vill hellre att du firar Earth Year.

klar

Artikellänk är kopierad

När blev du för första gången medveten om miljön och vår påverkan på den? – I ett antal decennier har jag varit riktigt upprörd över problemet med klimatförändringarna, och jag stod inte ut med tanken på att vi fortfarande hugger ner regnskogarna. Jag förstår inte att statistiken blir sämre och inte bättre. Jag läste en intervju med James Lovelock. Han är ett geni, en forskare som introducerade ’Gaia’-teorin. Gaia är namnet som grekerna gav jordens gudinna. Han tror att det är för sent att stoppa klimatförändringarna och att det i slutet av det här århundradet kommer det bara finnas en miljard människor kvar. Konsensus bland alla forskare är att vi bara har fram till 2020 på oss att göra något – åtta år till. 

Ser du dig själv som en miljöaktivist? – Ett namn jag föredrar är frihetskämpe. Jag har en röst eftersom jag har trovärdighet som modedesigner. Så jag har använt mitt modeskapande de senaste fem åren eller så som ett medium. Jag använder slogans och grafik i mycket av min design. Jag ger även mina visningar titlar som handlar om att rädda planeten eller stoppa klimatförändringarna som, ”Plus Five Degrees.” Om temperaturen ökar fem grader kommer vi inte kunna leva på jorden, det är snyggt på en t-tröja och det ökar medvetenheten. 

Vad skulle du vilka säga till dem som ser din kamp för att rädda planeten och minska konsumtionen från  toppen av ett globalt modeimperium som något motsägelsefullt? – Mitt mål är kvalitet och inte kvantitet. Tidlösa kläder som varar länge, för människor som gör val och inte bara konsumerar. För de som inte har råd med mina kläder hoppas jag att jag ger en standard av bra design som hjälper dem att välja kläder som passar dem. 

Nämn några förändringar som du har gjort i ditt eget liv för att vara mer miljövänlig? – Jag cyklar och jag gillar inte att slösa. Jag slösar inte med mat till exempel. Jag växte upp efter kriget så jag är van att inte slösa. Jag äter inte kött. Jag är en mycket priviligierad person som lever i den här delen av världen så jag kan göra val och maten som jag föredrar är just frukt och grönsaker. Man behöver inte annan mat. Det här är optimal hälsa. När man väl kommer in i det så smakar inget annat lika bra.

klar

Artikellänk är kopierad

Kenya Hunt
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro