ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

ANNONS

VM-föräldrarna tipsar: Så gör du om ditt barn vill bli fotbollsproffs

Björn Sjö · 3 Jul 2018
Uppdaterad 3 Jul 2018
Andreas Granqvist hyllas i fotbolls-VM. Men bakom framgången ligger mycket träning sedan unga år, och ett stort stöd från familjen hemma i Påarp.

Andreas Granqvist hyllas i fotbolls-VM. Men bakom framgången ligger mycket träning sedan unga år, och ett stort stöd från familjen hemma i Påarp. Foto: IBL


De svenska framgångarna i fotbolls-VM väcker säkert unga talangers drömmar om att bli proffs. Vad kan föräldrar göra för att hjälpa till? Metro har frågat några pappor och mammor till landslagsspelarna. Och en MFF-legendar som ägnat många år åt att odla nya talanger.

klar

Artikellänk är kopierad

Rose-Marie Granqvist är mamma till Andreas ”Granen” Granqvist, landslagskapten, mittback och straffläggare. Sonen är proffs i ryska Krasnodar, men återvänder efter VM hem till Helsingborgs IF. Familjen Granqvist bor i lilla Påarp utanför Helsingborg.

Rose-Marie Granqvist beskriver sonen som väldigt träningsvillig ända sedan han började i knattefotbollen.– Vi har aldrig tvingat honom. Men det har heller inte behövts. Tvärtom har vi nog fått hålla igen honom ibland.– Vi har funnits där i bakgrunden, stöttat och kört. Och det har även Andreas mor- och farföräldrar, alla har hjälpt till.

Andreas Granqvist har även sysslat med flera andra sporter, som tennis och brottning. Men fotbollen har alltid vunnit när det gällt att välja. Rose-Marie Granqvist menar att talang inte räcker för att bli fotbollsproffs.– Många har talang, men alla har inte viljan. Ska man bli proffs gäller det att vilja träna, och man måste försaka en del.

Ville börja som treåring

Annika Helander är mamma till mittbacken Filip Helander. Familjen bor i Kvarnby utanför Malmö. Sonen spelar nu i italienska Bologna. Karriären började tidigt.– Filip ville själv börja redan när han var tre år, men han fick vänta till han var fyra.

Han följde med sin storebror, som är två år äldre, på hans träning.– Ingenting kan tvingas på. De måste själva vilja. Man ska vara stöttande, men det måste också komma från dem själva.

Men det krävs stort föräldraengagemang också.– Småklubbarna är beroende av föräldrarnas insatser. Som förälder får man även ställa upp när barnen kommer upp på högre nivå, säger Annika Helander som under några år körde sonen mellan skola och träningen hos MFF inne i Malmö.

Mycket lek i början

Niclas Hiljemark är pappa till innermittfältaren Oscar Hiljemark, proffs i italienska Genoa.

Sonen fick börja träna när han var i sjuårsåldern, pappa var tränare hemma i Gislaved.– Oscar hade ett stort bollintresse redan när han var liten. Men de första åren var träningen mycket på lek. Glädjen är viktig.– Det är också viktigt att de får prova på och träna många olika idrotter. Oscar spelade även innebandy och ishockey.

Utveckla talang tidigt

Yrjö Toivonen i Degerfors är pappa till Ola Toivonen, anfallare i landslaget och till vardags i franska FC Toulouse. Pappan har själv varit fotbollsspelare och tränare i Degerfors.– Det gäller att skapa intresse i tidiga år. Han fick hålla på med boll tidigt, och utvecklade sin talang.Yrjö Toivonen tränade dotterns flicklag, och Ola fick följa med och träna med flicklaget. Sedan hamnade han i juniorlaget, med pojkar som var två år äldre.– Det var tufft i början. Men han klarade det genom att ta fram sin bollteknik, förklarar pappa Yrjö stolt.

pil
Expertens råd

Staffan Tapper, legendarisk spelare i Malmö FF och landslagsspelare i 36 matcher, har ägnat många år åt MFF:s ungdomsverksamhet. Hans råd till föräldrar i korthet:

– Bejaka barnets fotbollsintresse. Men låt det bli barnets idrott, inte föräldrarnas. Styr inte!

– Börja med träning så sent som möjligt. Låt spontanfotbollen hemma på gården få ha sin tid.

– Känn inte tvång att köra barnen till matcher och träningar. Och om det sker, ställ inte krav.

– Delta gärna i klubbens arbete, alla insatser behövs. Men vänd inte heller detta ideella arbete till krav på barnet.

– Livet är mer än fotboll. Att sköta skolan, göra läxor och bli godkänd i alla ämnen är första prioritet.

klar

Artikellänk är kopierad

Björn Sjö
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro