ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

ANNONS

VM-hjältarna om relationen till hästen: "Därför jag började med ridsport"

Filip Häggberg · 28 Okt 2018
Uppdaterad 30 Okt 2018
Malin Baryard-Johnsson och Peder Fredricson är två av Sveriges mest namnkunniga ryttare.

Malin Baryard-Johnsson och Peder Fredricson är två av Sveriges mest namnkunniga ryttare. Foto: Imago Sport/Krister Hansson/Aftonbladet/IBL


Malin Baryard-Johnsson och Peder Fredricson förde i september Sverige till en första VM-medalj på 16 år. Eller snarare: De gjorde det tillsammans med hästarna Indiana och Christian K. Stjärnryttarna är överens – utan en djup relation och felfri kommunikation med hästen blir det inga VM-medaljer.

klar

Artikellänk är kopierad

21 september 2018 i Tryon, North Carolina.

Inför lagtävlingens final i ryttar-VM ligger Sverige fyra och hoppryttarna har chansen att ta en första VM-medalj sedan 2002.

Då klaffar allt.

Malin Baryard-Johnsson och Indiana hoppar felfritt, Henrik von Eckerman med Mary Lou och Fredrik Jönsson med Cold Play likaså. Innan Peder Fredricson och Christian K ens hunnit ge sig ut är medaljen redan säkrad.

”Spelar ingen roll om du ska ut på fältet eller hoppa VM-final”

Efter en omhoppning mot USA står det klart att Sverige tar VM-silver – en historisk framgång.

– Jag har en ”tävlingsdjävul” i mig som gjort att jag blev tävlingsryttare. Men i grund och botten är det relationen med hästen som gjort att jag håller på med det här. Relationen och kärleken till hästen är viktigast, säger Malin Baryard-Johnsson.

Malin Baryard-Johnsson började med ridsport för kärleken till hästen.
Malin Baryard-Johnsson började med ridsport för kärleken till hästen.

Hon tror att det är just bandet mellan ryttaren och hästen som gör ridsporten så populär. Sett till antal utövare är sporten den sjätte mest populära i hela Sverige och bland ungdomar är det bara fotbollen som är större.

– Det spelar egentligen ingen roll om du ska ut och galoppera på ett fält eller hoppa en VM-final – det är en helt magisk känsla när du uppnår målet du sätter upp. Du sätter upp mål med alla hästar, så märker du snart om de vill och kan göra den här resan tillsammans med dig. Rider du exempelvis in på en VM-final med en häst och allting är perfekt, då är det helt fantastisk. När man känner att glädjen är lika stor hos hästen, då har man verkligen nått det ultimata, säger Baryard-Johnsson.

Krävs perfektion för att prestera

Den dubbla Jerringpris-vinnaren Peder Fredricson är inne på samma spår. Det är inte bara tävlandet som får 46-åringen att älska sin sport.

– Att få den där relationen med hästarna är så intressant, det är det som är så spännande med ridsport och är en av mina drivkrafter. Precis som människor har varje häst sin personlighet. Du har säkert olika relationer med nära och kära, och behandlar dem på lite olika sätt. Så måste du göra med hästarna också, för att få ut det bästa av dem, säger han.

Peder Fredricson beskriver hur kommunikationen med hästen måste vara felfri. Annars blir det inga topplaceringar.
Peder Fredricson beskriver hur kommunikationen med hästen måste vara felfri. Annars blir det inga topplaceringar.

Även för motions- eller hobbyryttaren krävs det en nära relation till hästen, byggd på tillit och respekt. Men för att hoppa felfritt i en VM-final krävs perfektion, menar stjärnryttarna.

– Det är väldigt mycket signaler som måste sitta mellan mig och hästen, på hundradels sekunder. Utan att kunna prata med varandra måste vi kommunicera, annars hoppar vi inte felfritt. Samtidigt ska man komma ihåg att på de här tävlingarna är det fullt med publik, strålkastarljus och höga ljud. Normalt sett är ju hästar flockdjur, så hästen måste lita på ryttaren att vi ska gå ifrån flocken, in på arenan där det för en häst händer onaturliga saker. Samtidigt måste den vara så avspänd och lyhörd att vi kan kommunicera intensivt under en kort period, förklarar Fredricson.

– Hästen har små signaler, om ett öra rör sig en millimeter kan man ana vad den tänker. Det är ingenting man får på kort tid, utan något man arbetar fram i relationen till hästen, säger Baryard-Johnsson.

Hur gör du om du märker att hästen inte är sugen på att tävla?

– En av våra svåraste uppgifter är att pricka formen hos båda. Har man inte gjort det, så är det extremt svårt att lyckas. Då handlar det om att försöka vända den här känslan hos hästen. Det är mitt jobb som ryttare att hitta viljan och formen. Man blir som en mental coach.

pil
Fakta: Två framgångsrika karriärer

Peder Fredricson

Född: 30 januari 1972 (46 år).Från: Södertälje.Meriter i urval: Ett EM-guld, två OS-silver, ett VM-silver.

Malin Baryard-Johnsson

Född: 10 april 1975 (43 år).Från: Söderköping.Meriter i urval: Två VM-silver, två EM-silver, ett OS-silver.

klar

Artikellänk är kopierad

Filip Häggberg
Filip Häggberg
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro