ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

VM-hjälten och rekordhållaren inför semifinalen: ”Det gäller att vara kylig när läget dyker upp”

Anton Gustafsson · 3 Jul 2019
Uppdaterad 3 Jul 2019

Josefine Öqvist är rutinerad när det gäller VM-semifinaler. Foto: TT


Josefine Öqvist är en av två fotbollsspelare på damsidan som har gjort mål i två VM-semifinaler. Men det var ingenting som hjälten från silversommaren 2003 hade koll på själv. ”Nej det hade jag ingen aning om, men det är ju kul att vara historisk på något sätt”, säger hon.

klar

Artikellänk är kopierad

pil
I korthet

Vad: Sverige spelar VM-semifinal.

Var: Parc Olymique i Lyon, Frankrike.

När: Klockan 21.00.

Vilka: Sverige spelar mot Nederländerna

Hur: Sverige har tagit sig till semifinalen genom att slå ut Kanada i åttondelsfinalen och Tyskland i kvartsfinalen.

Varför: För att siktet är inställt på VM-guld!

VM 2003 är en av de största svenska fotbollsbragderna i modern tid, men i semifinalen mot Kanada satt segern långt inne. Kanada tog ledningen i mitten av andra halvlek, men efter en smart frispark av Victoria Svensson fram till Malin Moström hade Sverige kvitterat. Matchen stod och vägde, tills förbundskapten Marika Domanski Lyfors bytte in en 20-åring från Bälinge.

– Jag var så ung då och var otroligt nervös när hon (Domanski Lyfors) sa åt mig att jag skulle in. Men nervositeten la sig ganska snabbt och byttes ut mot en härlig känsla av att jag ville in och avgöra matchen, säger Josefine Öqvist i dag.

LÄS MER
Här är spelarna som ska ta Sverige till VM-medalj

Med bara fyra minuter kvar av matchen gjorde så Josefine Öqvist sitt stora avtryck i den svenska fotbollshistorien. Victoria Svensson rundade en kanadensisk back på högerkanten och slog ett inlägg snett inåt bakåt mot Hanna Ljungberg som inte riktigt hann fram i tid och missade bollen. Men bakom henne stod Josefine Öqvist, tryckte till bollen och satte den stolpe in – Sverige var i VM-final.

Glädjen visste inga gränser i det svenska laget och alla kastade sig över den unga tjejen från Uppland. När högen skingrades joggade en tårögd Öqvist tillbaka till egen planhalva, tårarna började rinna ner längs kinderna innan Kanade ens hade hunnit ta avsparken efter målet.

– Det var så otroligt stort för mig. Det där målet var det viktigaste jag gjorde under hela min karriär, det blev genombrottet för mig.

Lagkamraterna hann knappt med den snabba Öqvist när målet i semifinalen mot Kanada skulle firas.Foto: TT

Att göra mål i en semifinal är något som Josefine Öqvist skulle få uppleva en gång till. VM 2011 gjorde hon ledningsmålet mot Japan i semifinalen som Sverige sedan förlorade. Med det målet blev hon blott den andra spelaren i historien att göra mål i två semifinaler. Den första var tyskan Bettina Wigmann som gjorde mål i semifinalerna 1991 och 1995.

– Personligen älskar jag de stora matcherna. Det gäller att njuta medan man kan, det är viktigt att man inte slösar bort upplevelsen genom att vara för nervös. Speciellt som damfotbollsspelare, den inramningen med fullt på läktaren och mediebevakningen är ingenting man får uppleva speciellt ofta tyvärr.

Josefine Öqvist tillsammans med Malin Moström efter matchen mot Kanada 2003.Foto: TT

Om någon i dagens svenska trupp vill ha tips om hur man gör mål i en VM-semifinal finns det ingen bättre att fråga än just Josefine Öqvist.

– Det gäller att släppa ner axlarna och vara kylig när väl läget dyker upp. Man får inte så många chanser i en sådan match, då får man inte spänna sig när man ska sätta dit bollen.

Har du följt Sverige i VM?

– Jag har sett alla Sveriges matcher och är grymt imponerad. De har verkligen fått ihop laget och verkar ha en grym sammanhållning. Det är så kul att se Kosovare Asllani också, hon visar verkligen att hon är en av världens bästa spelare i den här turneringen.

LÄS MER
Supertalangen om sommarens VM: "Vårt mål är att gå hela vägen"

Hur går det mot Nederländerna?

– Det blir otroligt jämt. Men efter det Sverige presterade mot Tyskland så tror jag att vi vinner. Om jag ska tippa både med hjärnan och hjärtat så säger jag att Sverige vinner med 2-1.

klar

Artikellänk är kopierad

Anton Gustafsson
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro