ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Volkswagen och Porsche blir ett

TT · 23 Jul 2009
Uppdaterad 14 Feb 2011
Förre Porsche-chefen Wendelin Wiedeking kramar om sin efterträdare Michael Macht.

Förre Porsche-chefen Wendelin Wiedeking kramar om sin efterträdare Michael Macht. Foto: Scanpix


klar

Artikellänk är kopierad

Volkswagen, som är Europas största biltillverkare, planerar att köpa lyxbilstillverkaren Porsche i två etapper, enligt ett uttalande från Volkswagens styrelse på torsdagen. Målet är att slå samman de två bolagen.

Därmed verkar det som att den uppslitande kampen om ägandet av Porsche och Volkswagen börjar närma sig sitt slut.

Beskedet kom efter en dramatisk dag för de två biltillverkarna. Tidigare hade Porsche givit upp den månadslånga envigen med Volkswagen när styrelsen sparkade både vd Wendelin Wiedeking och ekonomichefen Holger Härter.Samtidigt meddelade emiratet Qatar i Persiska viken att det köper 17 procent av Volkswagens aktier enligt AFP. Beskedet kan vara en del av den affär med Qatar som även Porsche skulle delta i.

Enligt uppgifter ska Porsche skaffa fram minst fem miljarder euro — drygt 51 miljarder kronor — i nytt kapital som förberedelse för sammanslagningen.

Under Porsches nattlånga styrelsemöte, som föregick beskedet, diskuterades också en försäljning av en del av Porsche till emiratet Qatar. Ovisst var om Qatar-pengarna i så fall skulle ses som det nyanskaffade kapitalet. En Porsche-talesman vägrade att kommentera den frågan.Porsches tidigare högsta chefer Wiedeking och Härter lämnar sina uppdrag "med omedelbar verkan", sades det. Deras avgång sockras dock rejält. Wiedeking, som kallats Tysklands högst betalde företagsledare och har ett kontrakt som löper till 2012, får 50 miljoner euro — omkring 515 miljoner kronor — i avgångsvederlag. Häften av beloppet ska gå till en "samhällsstiftelse".

Härter får 12,5 miljoner euro — cirka 95 miljoner kronor — som plåster på såren för det snabba avslutet.Det var Wiedeking och Härter som låg bakom Porsches omskrivna och kostsamma försök att ta över jätten Volkswagen, och Wiedeking motsatte sig starkt en försäljning av Porsche till VW. Han efterträds nu som vd av 48-årige produktionschefen Michael Macht, som varit på Porsche sedan 1990.

Om de båda bilföretagen enas om att bilda en "integrerad" grupp kommer Porsche i praktiken att bli det tionde bilmärket under Volkswagens vittomfattande paraply. Mer detaljer om köpet väntas efter ett styrelsemöte i Volkswagen den 13 augusti, rapporterar AFP.

klar

Artikellänk är kopierad

TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro