ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Volontärer förstärker den svenska polisen

Suzanne Kordon · 31 Maj 2012
Uppdaterad 31 Maj 2012
Volontärer förstärker den svenska polisen Elmina Tingström jobbar som volontärpolis. Det ger en bra inblick i polisens arbete – och så är det spännande, menar hon.

Volontärer förstärker den svenska polisen Elmina Tingström jobbar som volontärpolis. Det ger en bra inblick i polisens arbete – och så är det spännande, menar hon. Foto: Andreas H Nilsson


Trenden med hobby bobbies” har kommit från England till Sverige. Mer än 1 700 svenskar har redan utbildat sig hos polisen och de blir allt fler. Elmina Tingström gjorde sitt första volontäruppdrag i Stockholm i mars i år. – Man gör det gratis men får betalt i erfarenhet och uppskattning, säger hon.

klar

Artikellänk är kopierad

Paul Byrne svänger runt polisbilen och parkerar utanför Kensingtons polisstation i centrala London. Han stiger ur bilen i sin polisuniform. I bältet kring midjan har han ett par handbojor, en hopfällbar batong och en tårgasflaska.

Men Paul Byrne är ingen vanlig polis. Han är volontär, en special constable eller som man i folkmun säger – en ”hobby bobbie” (hobbypolis).

I England har systemet med polisvolontärer funnits sedan slutet av 1600-talet och sedan dess har systemet utvecklats till vad det är i dag. 

En engelsk polisvolontär går en 23 dagar lång utbildning och därefter tjänstgör han/hon 16 timmar per månad. Volontärerna har inte bara likadan uniform som en vanlig polis, de har också samma befogenheter. De får bland annat svara på larmsamtal, gripa personer, stödja brottsoffer, vara vittnen och bistå med säkerhet.

I början var inte poliskollegerna särskilt välkomnande berättar Paul Byrne, men så småningom insåg de att volontärerna kunde bidra med något av värde.

Det är just bland annat från England som inspirationen hämtats till det svenska polisvolontärsystemet. 2006 startade volontärverksamheten på försök i Stockholms län för att sedan bli en permanent verksamhet. I dag finns det volontärer hos polisen i ytterligare sex län och fler är på väg. Volontärerna känns ingen på sina gula västar med texten ”Polisens volontärer” på ryggen.

–  Tanken är att de ska vara en brygga mellan polis och allmänhet. Ibland kan det kanske vara enklare att närma sig en volontär än en uniformerad polis, säger Jenny Ögren, projektledare för volontärprojektet hos Rikspolisstyrelsen.  

 I Sverige finns inga krav på hur mycket en volontär ska arbeta vilket innebär att många av dem som gått utbildningen inte är verksamma. De har inga befogenheter och de får inte heller någon ersättning för resor till och från uppdrag.

Elmina: ”Det är en dröm jag har haft”

Elmina Tingström jobbar heltid som servitris och efter att ha läst en artikel om polisvolontärerna sökte hon sig till utbildningen.

– Första månaden som volontär var jag ute på 13 uppdrag, säger hon.

– Min pappa var polis och det är en dröm jag haft. Nu får jag inblick i polisens arbete, säger hon.

 Trots att de inte får någon ekonomisk ersättning säger hon att hon får belöning i form av erfarenhet och uppskattning från poliser och från allmänheten.

Även i Sverige möttes volontärverksamheten med skepsis hos vissa poliser och Brottsförebyggande rådet, Brå, gjorde en uppföljningsrapport år 2010 där de menade att volontärerna måste få mer ansvar om verksamheten ska få den positiva effekt som i andra länder.

– Visst finns det fortfarande en diskussion om var gränserna i myndighetsutövningen går men de värsta farhågorna har dämpats, säger projektledaren Jenny Ögren.

 – Den övergripande bilden är väldigt positiv. Vi har sett många goda exempel där volontärerna gör bra nytta och en god samhällsinsats. Det här är en bra metod i det brottsförebyggande arbetet, säger hon.

De svenska volontärerna används ofta vid nattvandringar och demonstrationer men de svarar även på Nattknappen och har varit med på större uppdrag som vid kronprinsessan Victorias bröllop och högriskmatcher på Råsunda.

klar

Artikellänk är kopierad

Suzanne Kordon
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro