ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Volontärer ska stoppa fickstölder i julhandeln

Johan Mårtensson · 12 Dec 2013
Uppdaterad 12 Dec 2013

Med kartor, senap och kramar slår tjuvligorna till – och julshoppare hör till deras favoritoffer. Nu satsar Helsingborgspolisen på att skrämma bort tjuvarna med hjälp av volontärer.

klar

Artikellänk är kopierad

Volontären Mia Magnusson och polisen Niklas Rydh ska förebygga fickstölder och skrämma bort tjuvar i julhandeln i Helsingborg.
Volontären Mia Magnusson och polisen Niklas Rydh ska förebygga fickstölder och skrämma bort tjuvar i julhandeln i Helsingborg.Foto: Kinga Lezanska Sjölin

Trängsel och julstress är mumma för ficktjuven.

– Fickstölderna brukar öka kraftigt i julhandeln. I fjol maxades antalet anmälningar vid den här tiden på året, säger Linda Pleym, informatör vid Malmöpolisen.  

Flest anmälningar görs från Kalendegatan och Södra Förstadsgatan i Malmö. Men ficktjuvarna slår också till i andra städer, och för att förebygga sådana stölder kommer Helsingborgspolisen tillsammans med tolv polisvolontärer att fotpatrullera i city och på Väla vid flera tillfällen fram till jul.

– Vi fungerar som extra ögon och öron åt polisen och informerar folk i butikerna om hur man skyddar sig mot fickstölder, säger volontären Mia Magnusson.

Enligt polisen Niklas Rydh som samordnar volontärverksamheten har liknande insatser tidigare haft stor preventiv effekt.

– När vi jobbade mot fickstölder i krogmiljö var det inte en enda som drabbades, säger han.

Men ficktjuvar har nyligen härjat på andra platser i Helsingborg. För en tid sedan kletade de senap på sina offer, för att sedan ”hjälpa till att torka”.

– De distraherar på flera sätt. Kvinnliga ficktjuvar har gått fram till män, kramat dem och samtidigt stulit deras saker, säger Karim Ottosson, biträdande närpolischef i Helsingborg.

Han uppmanar allmänheten att vara på sin vakt.

– Ha inte plånboken i bakfickan, och håll inte upp din smartphone i onödan. Det är som att vifta med tusenlappar, säger Karim Ottosson.  

klar

Artikellänk är kopierad

Johan Mårtensson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro