ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Völund Smed hyllade nazist – bokades på Söderkrog

Gustaf Eriksson · 15 Mar 2013
Uppdaterad 15 Mar 2013
Völund Smed hyllade nazist –   spelar på känd Stockholmskrog En affisch som gör reklam för den nu inställda spelningen.

Völund Smed hyllade nazist – spelar på känd Stockholmskrog En affisch som gör reklam för den nu inställda spelningen.


De har hyllat en mördad nazist och gjort Hitlerhälsningar på scen. Bandet Völund Smed bokades för en spelning på en känd pub på Södermalm i Stockholm. Nu har spelningen ställts in.

klar

Artikellänk är kopierad

Völund Smed kallar sig för vikingarockare, men har tydliga kopplingar till vit makt-rörelser. På 90-talet gavs deras skivor ut på ett känt vit makt-bolag och en av medlemmarna har tidigare spelat i extrema Pluton Svea. Enligt tidningen Expo har sångaren också gjort Hitlerhälsningar på scen.

2011 fick bandet stor uppmärksamhet i Eskilstuna efter att deras låt "De tystas led" gått upp på förstaplatsen på SR Sörmlands Topp 5. Tidningen Folket rapporterade då att låten på radions hemsida beskrevs som tillägnad till "nära och kära som tyvärr har lämnat livet för tidigt."

Men på en av bandmedlemmarnas Facebook-sidor framkom en annan bild. Där framkom att låten i själva verket är tillägnad en svensk nynazist som mördades 2000, och blev en symbol som uppmärksammas i de så kallade Salemmarcherna.

Tillsammans med bandet Njord, som kallar sig patrioter, var Völund Smed inbokade för en spelning på en känd krog på Södermalm i Stockholm senare i vår. 

Nyheten om bokningen har spridit sig som en löpeld på nätet under fredagen, och när metro.se ringer krogen meddelar en anställd att spelningen är inställd.  – Ägarinnan vill inte prata med dig, men så fort hon fick reda på vad det var för band så ställdes konserten in. Vi hade ingen aning om vad det var för typ av band, säger den anställde.  – Vi vill inte ha sådana band hos oss för det blir bara problem och andra gäster skulle bli upprörda. De bokades av en klubb.Kan jag få prata med någon som är ansvarig för den klubben?– Nej, vi vill bli lämnade ifred. Vi vill inte ha några problem. Jag är ledsen men jag måste sluta nu, jag har lunchgäster som väntar.UPPDATERING: Metro.se har nu pratad med en företrädare för klubben, där han öppnar för att spelningen kan bli av. Läs intervjun här. 

klar

Artikellänk är kopierad

Gustaf Eriksson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro