ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Volvo PV nära ny VD

TT · 8 Okt 2009
Uppdaterad 14 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Att Volvo Personvagnars vd Stephen Odell lämnar sitt jobb den dag Ford säljer Volvo är ingen högoddsare. Frågan är hur nära det är. Enligt Odell själv är inga beslut fattade.På torsdagen eldades spekulationerna på när Dagens Industri hade uppgifter från anonyma källor att Odell sannolikt slutar före årsskiftet.

Det skulle innebära att en ny ägare, säkerligen med helt egna planer på vem som ska leda företaget, är på upploppet för att skriva under det slutliga köpeavtalet.Men Ford hävdar att det inte finns någon tidspress.Stephen Odell dementerade uppgifterna om att han ska avgå i ett meddelande till de anställda."Låt mig göra det helt klart, det finns inga sådana beslut fattade" skriver han.Till TT har han tidigare sagt att han inte kan svara på frågan om han vill vara kvar efter en försäljning.- För att jag ska stanna måste människor vilja att jag ska stanna. Det är ett beslut från två håll.

På Volvo har de flesta sin uppfattning klar.– Han är ju en gammal Fordchef så det ska mycket till om han ska vara kvar med en ny ägare, säger Magnus Sundemo, ordförande för Akademikerna/Sveriges ingenjörer.

Tillbaka till Ford

Ledarnas ordförande Glenn Magnusson är inne på samma linje.- Han vet nog inte själv vad som händer i och med att det ännu inte är några nya ägare presenterade, men spontant tror jag att han går tillbaka till Ford, säger han.Stephen Odell har varit Ford trogen i stort sett hela sitt yrkesliv. På karriärstegen har han passerat chefsposter även på Jaguar och Mazda under tider när Ford haft ägarintressen i bolagen.Uppdraget när han i oktober i fjol tillträdde som Volvo-vd var att vända utvecklingen. Det anses han ha lyckats med. Trots att han fick börja med stora uppsägningar har han vunnit personalens gillande.- Han är en av de bättre cheferna som vi har haft, han har ingjutit hopp och stolthet, säger

Magnus Sundemo, som helst skulle se en intern lösning på en ny vd.

Jakob i matchenOdells nära relation med Ford har bara varit bra anser Glenn Magnusson.– Han har lyckats ta fajten med Ford om att vi får lov att göra mer själva. Tidigare vd:ar har bara lagt sig platt, säger han.

De fackliga ordförandena är båda involverade i dragkampen om en ny ägare i och med deras engagemang i det svenska konsortiet Jakob.Andra spekulanter uppges vara det kinesiska bilföretaget Geely och det amerikanska konsortiet Crown, båda uppbackade av avsuttna Volvochefer.– Vi är absolut med i matchen fortfarande, säger Magnus Sundemo.

klar

Artikellänk är kopierad

TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro