ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

"Vore jag hemlös skulle jag gå konstigt"

Olle Svalander · 14 Dec 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Den hemlöse i vårt kvarter går som vanligt folk. Han haltar inte och slänger inte med armarna. Han går vanligt.  Här om dagen sålde han de hemlösas tidning framför en löpsedel med texten "Så mycket är din bostad värd" Jag önskade att jag haft en kamera.  Tänk bilden: den hemlöse med sin tidning. Löpsedeln i bakgrunden. Några julhandlare passerar. Suddiga. I farten.

Vilken bild det kunde ha blivit. Jag kunde ha sålt den för några tusen. Det är lite skönt att de finns så här till jul: de riktigt fattiga. Sådana för vilka det inte finnas någon plats på härbärget. De ger julen färg. De erbjuder en chans att känna givandets glädje och en chans för kolumnister att visa empati. De får gärna se lite speciella ut. Jag har svårt för den hemlöse utanför vårt Ica. Han är för vanlig. Som jag ser det har du två vägar som hemlös. Antingen rakar du dig, håller dig hel och ren och försvinner i mängden. Eller så skaffar du en gimmick: en rolig hatt, ett yvigt hår eller en speciell haltande gång.

Många hemlösa väljer den konstiga gången. Säkert beror det på att de saknar sjukvård och sover i olåsta soprum, men ändå.  Jag skulle definitivt gå konstigt. Samma morgon som jag för första gången vaknade i en pappkartong under Skanstullsbron skulle jag jobba på en knasig gång. Varför? För att du skulle se mig.  Jag skulle synas i mängden och du skulle inte kunna låta bli att titta. När du kom till jobbet skulle du säga: har du sett den där mannen? Han du vet, som hänger vid Skanstull, han som går så här? Dina kollegor skulle skratta åt din hemlösa knasgång.

Du skulle se mig, men samtidigt skulle du ha lätt att distansera dig.  Den hemlöse i vårt kvarter gör det inte lätt. Han är i min ålder och jag vet inte hur jag ska se på honom. Som en stackare? Som en bluff? Som en bild av Sverige 2007? Ett föremål för en kolumn i metro och en chans att tjäna en hacka?

Jag köper en tidning och tittar i marken. Rädd att se honom i ögonen. Rädd att se att han är en vanlig man, som förra julen kanske ironiserade över hemlösas gång. Rädd att se att han kan vara jag.+ Skinkmacka. Åt fanders med alla julbord. All I want for christmas is skinkmacka.– TV- och dataspel. De är dyra, tar lång tid och säger inget till mig om mitt liv.

klar

Artikellänk är kopierad

Olle Svalander
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro